Els ADF de l'Alt Empordà podran apagar focs sense els Bombers

Faran un curs homologat per conèixer les tècniques necessàries de protecció i extinció d'un foc

La meitat dels voluntaris de l'ADF de l'Alt Empordà, formada per vuitanta persones, rebrà una formació extra per conèixer les tècniques que utilitzen els Bombers en cas d'un incendi forestal. Serà un curs de 20 hores que es farà a principis de juny per saber com actuar en casos excepcionals.

El protocol estableix que aquest voluntaris facin de suport als Bombers i per tant no tenen per què conèixer aquestes tècniques. Arran dels focs de l'Empordà de l'any passat, però, s'ha cregut convenient oferir aquesta formació ja que en algunes situacions límit, superats per les circumstàncies del moment, alguns membres de l'ADF van actuar en les tasques a primera línia, assumint més responsabilitat i riscos.

"En el 99% dels casos, els voluntaris de les ADF fan tasques de suport i sempre van acompanyats dels Bombers però en situacions límit com les de l'estiu passat ens toca fer de tot i fer un pas endavant quan al lloc no hi ha bombers", explica el president de l'Associació d'ADF de l'Alt Empordà, Josep Maria Cervera.

El president de l'associació subratlla que en cap cas suposarà canviar el protocol d'actuació, que ja està molt ben definit, sinó que es tracta d'estar preparats davant situacions molt excepcionals. "Volem tenir la tranquil·litat i la certesa que la gent que envies està preparada fins i tot per actuar sense l'ajuda dels bombers", afegeix Cervera.

El curs, que s'impartirà durant la primera quinzena de juny, es farà a través del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i durarà 20 hores. Bàsicament consistirà en donar a conèixer aquells procediments que els Bombers duen a terme en un incendi forestal i que al mateix temps serveixen per garantir la seguretat dels que treballen davant del foc. El cost és de 5.000 euros, una partida que prové dels recursos obtinguts durant la campanya #focempordà coordinada des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. En total, es van recollir 81.841,09 euros de les aportacions fetes de forma solidària.

Un centenar de veïns assisteixen a xerrades d'autoprotecció

D'aquest mateix fons, també s'han destinat 1.000 euros a aquesta mateixa associació per fer xerrades informatives d'autoprotecció a veïns que viuen en masos aïllats o al mig del bosc per ensenyar-los a protegir-se en cas d'un incendi forestal. Concretament, es van fer cinc sessions - a Avinyonet de Puigventós, Terrades, Agullana, Sant Miquel de Fluvià i Espolla- aquest hivern.

Pendents dels ajuts

La campanya per aquest estiu s'està acabant de definir. Com cada any, l'Asociació d'ADF de l'Alt Empordà està pendent dels ajuts que arriben de la Generalitat i altres institucions. De moment, no tenen confirmats per exemple els que el Govern destina a manteniment i que l'associació utilitza per pagar les assegurances dels 21 vehicles que utilitzen per fer la feina de vigilància al territori. "Se'ns ha dit que es convocarien aquests ajuts però no sabem ni quan ni per quines quantitats", reconeix Cervera. Si no arriben abans del juny, l'ADF només podrà afrontar l'assegurança de la meitat dels vehicles.

Sí que està confirmat, en canvi, la contractació d'uns dotze voluntaris de l'associació per la campanya a través del conveni amb la Diputació de Girona, que se signarà properament, en el marc del pla de suport a la prevenció i extinció d'incendis. "De moment, tenim fet un dispositiu de mínims", explica Cervera. Tot i això, recorda que l'actiu més important d'aquesta associació és precisament el voluntariat i per tant estan acostumats a buscar recursos on faci falta.