Els CAP incorporaran 70 higienistes dentals fins a finals d'any i s'arribarà als 365 el 2023

El Govern preveu destinar-hi 2,8 MEUR aquest 2022 i 14,5 MEUR l'any vinent

Els centres d'atenció primària (CAP) catalans incorporaran des d'ara i fins a finals d'any 70 higienistes dentals i s'arribarà fins als 365 l'any que ve. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat en una roda de premsa al CAP d'Arbúcies, un dels primers a incorporar aquesta nova figura, on ha explicat que s'hi destinaran 2,8 MEUR aquest 2022 i una partida de 14,5 MEUR als pressupostos del 2023.

Tant Aragonès com el conseller de Salut, Manel Balcells, han explicat que la mesura respon a la voluntat de potenciar l'atenció primària com a "columna vertebral" del sistema de Salut amb noves figures i fer arribar aquests serveis, habitualment assumits per la privada, a tota la població.

“La nostra voluntat és fer arribar la salut bucodental a tothom. Perquè tots els ciutadans de Catalunya, independentment del territori on visquin i de la seva situació socioeconòmica, puguin accedir als mateixos serveis i, per tant, puguin tenir dret a una salut en igualtat de condicions”, ha subratllat. I ha ressaltat la importància que “des del sistema sanitari públic es pugui oferir aquest servei” amb un reforç de l’atenció primària, “que és la columna vertebral del sistema de salut”, ha dit Aragonès.

La incorporació d’aquests 70 professionals es durà a terme entre els mesos de novembre i desembre d’aquest any, amb un cost anual de 2,8 M€. La previsió és arribar als 360-365 higienistes dentals al llarg del 2023, per això el president ha explicat que s’incorporarà una partida de 14,5 M€en el pressupost del Departament de Salut.

Amb la incorporació d’aquests professionals s’inicia el desplegament de la Llei de salut bucodental de 2002 i es comença a ampliar, així, la cartera de serveis bucodental augmentant les activitats preventives dirigides a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.

Aquest nou servei, tal com ha avançat Aragonès, es destinarà primer “a la població més vulnerable, com són els infants de fins a 14 anys, mares gestants, població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social”, amb l’objectiu final “d’arribar al conjunt de la població”.

Per la seva part, el conseller Manel Balcells ha remarcat “l’aposta” de Salut “per reforçar l’atenció primària amb nous perfils professionals” i ha assenyalat que aquests nous perfils, -els higienistes dentals, els fisioterapeutes, els nutricionistes i els referents de benestar emocional-, han de permetre “una atenció primària que treballi amb un enfoc comunitari i preventiu per tal d’evitar en un futur moltes patologies, sobretot entre els col·lectius vulnerables”.

Balcells, que ha avançat que Salut anirà avaluant el desplegament dels higienistes dentals als EAP,també ha destacat que aquesta aposta per reforçar la primària “millora, en definitiva, el que ens interessa, que és la salut de la població”.

La funció de l’higienista dental serà la de fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental així com la de fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquesta figura s’integrarà a les unitats d’odontologia, formades actualment per odontòlegs de l’Atenció Primària i comunitària (APiC) i tècnics auxiliars en cures d’infermeria.

Aquesta integració suposarà un impuls per a l’atenció a la salut bucodental dels equips d’atenció primària (EAP) i facilitarà que l’odontòleg destini més temps a les prestacions amb més complexitat de la cartera de serveis d’APiC, desenvolupant al màxim les seves competències.

El desplegament

Els serveis i les activitats dels higienistes dentals formen part del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els propers 5 anys i segons les necessitats de la població, de professionals i de tecnologia. En aquest sentit, a partir de 2022, els serveis es prioritzaran per a menors de 15 anys, persones amb unes condicions de salut que comporten un risc per a la seva salut bucodental (gestants, persones amb un procés oncològic o amb risc de càncer oral, població amb discapacitat), i a persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica.

Per regions sanitàries, la incorporació d’higienistes dentals per aquest 2022 queda repartida de la següent manera: a l’Alt Pirineu i Aran, 2; a Barcelona, 12; a Catalunya Central, 6; a Girona, 10; a Lleida, 5; a Metropolitana Nord, 13; al Camp de Tarragona, 7; a Terres de l’Ebre, 3; i finalment a Metropolitana Sud, 12.

Incorporació de nous perfils a l’atenció primària

La incorporació dels higienistes dentals com a desplegament de la Llei de salut bucodental s’afegeix a la introducció de nous rols professionals que s’està duent a terme a l’atenció primària. En aquest sentit, ja s’han incorporat 366 referents de benestar emocional i 136 dietistes - nutricionistes. A més, abans d’acabar l’any està prevista la incorporació de 30 fisioterapeutes.

L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2021 evidencia que la desigualtat segons classe social i nivell d’estudis influeix en la valoració positiva de la salut bucodental per part de la ciutadania. Així, el percentatge de persones de classe social més afavorida amb percepció de bona salut bucodental és un 16% més elevat que el de la classe menys afavorida.

Pel que fa als infants, es constata que és pitjor la valoració de la salut bucodental dels infants de famílies amb estudis primaris o sense estudis (91,3% amb progenitors amb formació universitària i 78,1% progenitors sense formació o estudis primaris).

Amb la incorporació dels higienistes dentals es vol lluitar contra les desigualtats en matèria de salut bucodental que són evitables, ja que es poden reduir amb intervencions de salut pública de promoció i prevenció.