Més de 3.400 persones usen l'alta velocitat diàriament

Renfe programa vuit trens especials des de Barcelona i 16.000 places d'AVE a preus promocionals per al Temps de Flors

L'alta velocitat es va posar en servei a principis de gener i, segons els responsables de Renfe, està obtenint bons resultats tant des de Girona com des de Figueres. El gerent del mercat Nord-Est-Mediterrani d'AVE, Fèlix Martín, ha explicat que la mitjana diària de passatgers ha augmentat fins a superar els 3.400 i que els resultats milloren mes a mes. Segons ha manifestat, la majoria dels clients usen trens Avant -que uneixen Figures i Girona amb Barcelona- i ho fan per motius de feina. Són uns 2.700 del total de passatgers. La resta, uns 750, són usuaris de la línia AVE que s'estén fins a Madrid.

Martín també ha remarcat que, gràcies a les enquestes que fan, saben que entre setmana els passatgers usen l'alta velocitat generalment per anar a treballar. En canvi, els caps de setmana han detectat que més de 2.000 persones per dia agafen el TGV per venir a conèixer Girona o Figueres i fer turisme. "Aquesta és una dada molt rellevant i que esperem que vagi a més", ha manifestat.

No hi ha data per a la connexió amb París

El gerent de Renfe també ha reconegut que no coneixen encara a partir de quina data es podrà fer la connexió directa de l'alta velocitat entre Barcelona i París. La data inicial que s'havia donat, el 28 d'abril, ha quedat posposada "per motius tècnics" i Martín assegura que no estan en disposició de donar-ne cap altra de nova. "Els tècnics segueixen treballant per acabar de lligar bé tota la integració tecnològica dels trens i acabar de resoldre les darrers qüestions", ha manifestat. Fins que els trens d'una i altra banda de la frontera no estiguin homologats, els passatgers hauran de seguir fent transbordament a l'estació de Figueres-Vilafant.

Promocionar el 'Girona, Temps de Flors'

El gerent de la companyia ha visitat Girona aquest matí per presentar els acords comercials i de promoció que han tancat amb l'ajuntament coincidint amb l'exposició 'Girona, Temps de Flors'. Per una banda, han inclòs el cartell i publicitat de l'esdeveniment tant al web de Renfe (que té 8 milions de visites al mes) com també a les estacions de ciutats amb TAV, com Madrid, Saragossa o Barcelona. En aquestes tres estacions, a més, l'ajuntament hi ha muntat petites exposicions florals com a mostra del què els visitants podran veure si venen a la capital gironina de l'11 al 19 de maig.

A més, també s'ha inclòs publicitat dins els trens d'alta velocitat. Una acció que, segons Fèlix Martín, pot arribar a impactar 135.000 passatgers. Destaca també que Renfe ha posat a la venda 16.000 bitllets a preus promocionals (per exemple, Madrid-Girona a partir de 33,70 euros per trajecte) per a viatgers dels trens AVE.

Per reforçar els serveis de cap de setmana, Renfe ha programat vuit trens especials durant els dos caps de setmana de l'exposició per permetre als visitants de Barcelona poder-se acostar a Girona. Els trens se sumen a l'oferta habitual d'alta velocitat i de trens convencionals que habitualment està programada per als caps de setmana. Aquests trens sortiran a les 9.30 del matí des de Barcelona i la tornada està prevista a les 20.30 del vespre. "És un horari pensat per a les famílies i perquè tothom que es vulgui desplaçar amb alta velocitat tingui opcions per fer-ho", ha remarcat Martín.

A més d'aquestes ofertes especials, Renfe i alguns hotels de la ciutat -fins a 13 establiments- han pactat uns paquets turístics coincidint amb el Temps de Flors. Una de les ofertes preveu que aquells visitants que pernoctin en algun d'aquests hotels de la ciutat entre setmana puguin viatjar en TGV a meitat de preu.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha valorat molt positivament la col·laboració amb Renfe i ha remarcat el "salt qualitatiu i quantitatiu" que es fa en promoció de l'esdeveniment 'Girona, Temps de Flors' gràcies a disposar del TGV. "Estem molt satisfets perquè Girona estarà present a les estacions de l'alta velocitat i hi haurà vuit trens especials des de Barcelona", ha manifestat.

A banda d'aquestes accions, l'Ajuntament de Girona ha estès la promoció de l'esdeveniment a la Catalunya del Nord, amb una presentació especial a Perpinyà i on tindrà també una furgoneta logotipada que anirà recorrent les poblacions de la Catalunya del Nord (arribarà fins i tot a Montpellier) per promocionar l'esdeveniment. L'any 2012, un 10% dels visitants de l'exposició provenien del país veí.

Altres accions promocionals similars -a través de publicitat en autobusos- també es durà a terme a Barcelona i Madrid durant tres setmanes.