L'Escala aprova un pressupost pel 2023 de 26,9 MEUR

ERC va votar en contra per l'incompliment del PSC de tots els acords d'aquest 2022

L’Ajuntament de l’Escala (Alt Empordà) va aprovar al ple de dilluns el pressupost per al 2023, que assoleix un total de 26.859.767 euros, dels quals 6.143.000 euros corresponen al capítol d’inversions. “L’Escala fa un esforç important aquest any per tal de continuar apostant per ajudar les famílies, les entitats i les empreses i per continuar fent les inversions estratègiques necessàries i per fer tot això sense incrementar la pressió fiscal als ciutadans i assumint com a institució els increments de costos que estem patint a nivell general”, remarca l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill. El pressupost reforça especialment àrees com la d’Atenció a les Persones (+11,11%), Acció Cultural (+15,56%) i Serveis Públics (+8,77%).

A nivell d’inversions, de cara al proper any es preveu poder fer front a la reurbanització del passeig Lluís Albert (2.055.000 euros);l’ampliació de l’aparcament de plaça Catalunya (2.200.000); continuar invertint en projectes de transició energètica i ecològica, instal·lant més panells de plaques solars en instal·lacions municipals (150.000); incrementar la xarxa de carrils bici (100.000); inversions en via pública i enllumenat (460.000); començar el desenvolupament del polígon de l’Estany de Poma (150.000), entre d’altres actuacions.

“El pressupost de 2023 té com a pilars l’atenció a les persones, l’impuls a les polítiques econòmiques i turístiques sostenibles i incorpora un projecte d’inversions ambiciós per al conjunt del municipi per tal de seguir millorant els serveis i els equipaments i esdevenir un motor econòmic local i seguir exercint capitalitat en el nostre entorn”, destaca la regidora d’Hisenda, Marta Rodeja, la qual afegeix també que “una part remarcable del que preveu el pressupost municipal d’aquest any s’alinea ja clarament amb 14 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que va marcar les Nacions Unides a l’Agenda 2030 i que van orientats especialment a aspectes de caràcter ambiental, social i econòmic”.

Les polítiques aplicades els darrers anys permeten poder fer front a les necessitats actuals amb les garanties necessàries de sostenibilitat. En aquest sentit, des del 2006, l’Ajuntament de l’Escala ha reduït l’endeutament municipal dels 12,2 MEUR i un rati del 84,83% als només 280.000 euros i un rati del 1,44% amb que es preveu tancar aquest any.

ERC hi vota en contra per incompliment d'acords

El grup d'ERC va votar en contra de l'aprovació del pressupost fent un repàs d'altres anys i l’evolució de les seves posicions durant aquesta legislatura. Amb tot, pel pressupost d'aquest 2022 es va arribar a cinc acords que els va permetre votar a favor dels comptes tot i que es van deixar enrere reivindicacions molt importants per la formació com la inversió en habitatge social. D’aquests acords asseguren que el PSC no n’ha executat ni un: Invertir en carril bici, fer una prova pilot en algun lloc de l’Escala amb fanals solars i promoure les comunitats energètiques, la inversió de 150.000 euros per millorar l’accessibilitat de passos de vianants i voreres per, finalment, pactar com havien de ser els projectes de reforma de l’Ave Maria i del carrer de Gràcia.

“cinc acords, cinc incompliments. La confiança si no es cuida es trenca i nosaltres, com poden entendre després de tota aquest repàs, no podem confiar ja en la seva paraula. De fet, tenim dubtes seriosos, que compleixin ni tan sols amb el que vostès mateixos posen al pressupost”, deia la portaveu republicana Etna Estrems, la més dura de la sessió amb el govern.

A més d’això el pressupost 2023 preveu vendre tres propietats que es podrien destinar a lloguer social; un pis a la Clota, can Ramis i la casa de can Simon. Propietats que amb una partida de rehabilitació per elles es podrien destinar a una borsa d’habitatges de lloguer assequible que tanta falta fa a l’Escala, segons expliquen els republicans.