Olot compta amb el primer edifici autoabastable de l'Estat

Les instal·lacions utilitzen l'energia solar, la geotèrmica i tenen diversos sistemes que ajuden a optimitzar l'ús energètic

La capital de la Garrotxa comptarà a partir d'aquest divendres amb el primer edifici de tot Catalunya i l'Estat que és autosuficient des del punt de vista energètic. El centre, anomenat 'Espai Zero', serà la nova seu de l'empresa garrotxina Wattia Innova, i està concebut amb l'objectiu de mostrar fins a quin punt es pot reduir la factura del consum energètic utilitzant només energies renovables com la solar i la geotèrmica.

La instal·lació, que donarà feina a uns quinze treballadors, té diversos sistemes que redueixen al màxim la demanda d'energia, tres pous de 160 metres que aprofiten la temperatura del subsòl per escalfar o refredar el local, plaques solars i leds que s'autoregulen, entre altres. L'espai incorpora tot un seguit de sistemes d'eficiència energètica que fa que tingui un consum reduït.

"Espai Zero és un laboratori d'eficiència energètica que mostra que avui en dia ja es possible produir l'energia necessària per satisfer les necessitats d'una empresa o edifici i no dependre dels subministraments convencionals", explica un dels responsables de l'empresa Wattia Innova, Francesc Comino. Per fer-ho, la instal·lació té diversos sistemes que permeten reduir al màxim la demanda d'energia i acumular-la. "El secret està en poder emmagatzemar l'energia de les plaques solars o el sistema geotèrmic", explica el directiu.

L'edifici utilitza bàsicament dos energies renovables, la solar i la geotèrmica. D'una banda té diverses plaques solars al teulat i un captador solar tèrmic a la porta principal i, per aconseguir energia geotèrmica, han excavat tres pous de 160 metres en un pati proper. Aquests pous aprofiten la temperatura constant d'uns 14 graus per escalfar el local a l'hivern i refredar-lo a l'estiu. Segons un dels altres responsables de l'empresa, Jordi Rabat, si l'energia produïda no és suficient, l'empresa també té uns sistema "automatitzat per acudir al mercat lliure elèctric i aconseguir energia a un cost zero o molt baix".

A més, la nova seu també té una sèrie de sistemes "passius" que contribueixen a optimitzar l'ús energètic. En primer lloc, l'edifici té una bona orientació, un aïllament complet del local, ventilació creuada, un pou canadenc i una xemeneia solar. D'altra banda, les àrees de treball s'han distribuït de manera que sempre tinguin llum solar tot i que l'edifici també compta amb uns leds que s'autoregulen en funció de la llum externa i permeten un 80% d'estalvi. Els dos responsables tenen clar que en un futur "l'Espai Zero no tindran més sistemes per poder convertir aquest espai en un referent en el camp de la eficiència i la generació energètica", asseguren.

Per tirar endavant aquest projecte, l'empresa Wattia Innova ha comptat amb el suport del programa Garrotxa Leader. Les instal·lacions s'inauguraran aquest divendres 26 d'abril les portes i l'espai ja té un propi logotip gràcies al concurs convocat per l'Escola de Belles Arts d'Olot.

Wattia Innova és una empresa jove que aposta per la innovació en el camp de l'eficiència i l'estalvi energètics. Entre un dels seus últims projectes hi ha el sistema de regulació de l'energia instal·lat a l'IES La Garrotxa que ha permès estalviar fins a 35.000 euros en un any, un 50% del cost de la calefacció.