El Portalblau s'allarga tot l'estiu i se centrarà en la música en català

La sisena edició del festival de l'Escala es farà del 22 juny fins al 23 d'agost amb més concerts i nous escenaris

El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalbau, vol agafar un nou impuls coincidint amb la sisena edició però sense perdre la seva marca, com és el caràcter mediterrani de les propostes que s'hi poden trobar. Enguany ho fa sota una nova direcció, la de l'actriu i ballarina Elisenda Trias, que ha fet una clara aposta per obrir-se a nous públics -s'incorpora programació infantil, com és el concert de Macedònia i un espectacle de titelles, 'En Bernat el pescador' de Galiot Teatre.

Un altre dels aspectes més destacats és que inclou més concerts -dels 9 de l'any passat es passa a 12-, que es programaran al llarg de gairebé tot l'estiu -des del 22 de juny fins al 23 d'agost i molt especialment els divendres-. Segons la directora, la decisió d'allargar el festival en el temps s'ha fet pensant en tota aquella gent que visita el municipi més enllà de les dues setmanes d'agost com es venia fent fins ara. Pel que fa al fet de coincidir amb altres festivals a la costa gironina, els seus impulsors no veuen que sigui un problema ja que Portalblau, diuen, ja té caràcter propi.

També s'incorporen nous espais, com ara la plaça del III Centenari, a tocar de l'església i en ple nucli urbà, on es faran actuacions amb format més íntim, de la mà de la Porta dels Somnis en format acústic i el cantautor valencià Pau Alabajos. Es mantindran els espais de referència, amb el Fòrum romà d'Empúries com a emplaçament principal i la Mar d'en Manassa, amb la grada arran de la façana litoral.

Música 100% en català

La programació d'enguany està formada íntegrament per artistes de parla catalana. Els Catarres seran els encarregats d'aixecar el teló el 22 de juny al recinte de les Barrakes en el concert "més festiu de tots". Els seus membres han explicat aquest dijous que estan encantats de poder actuar en un festival com el Portalblau sobretot perquè encaixa a la perfecció amb l'aire estiuenc i de vacances que respira el seu últim treball, 'Postals'. En ell, es proposen "fer somriure" als assistents amb una proposta pensada com a via d'escapament del "mal rotllo" i els "moments depriments" que predominen en l'actualitat, ha assenyalat Èric Vergés, acompanyat de la resta de formació, Joan Riera i Roser Cruells.

Per la seva banda, la cantant Nina, també present a la presentació, ha explicat que el concert que oferirà acompanyada de la GIorquestra és una celebració dels 30 anys de carrera. Acompanyada de 22 músics, Nina interpretarà una selecció dels temes que més han influït en la seva trajectòria i de gèneres molt variats com és el jazz, el pop o els musicals. "Serà una miscel·lània d'allò que m'ha fet créixer musicalment", ha avançat.

El cartell d'enguany es completa amb noms com ara Antònia Font amb el seu últim treball; The Mamzelles -conegudes per l'anunci d'On vas envàs- Marina Rossell que cantarà temes adaptats de Moustaki, i Blaumut, entre d'altres. També hi haurà propostes de poesia i teatre, com ara 'El món perdut de Salvador Espriu' -de Joan Massotkleiner i Toti Soler- amb una lectura musicada de quatre contes de l'autor amb motiu de l'Any Espriu.

Com cada any, també hi ha una vessant acadèmica, amb un programa de conferències sobre una temàtica. Enguany estarà dedicat al concepte de Catalunya ciutat, amb la idea de com històricament allò que ha començat a Barcelona s'ha estès a la resta del territori.

Menys pressupost però mateixos preus d'entrades

L'edició d'enguany compta amb un pressupost de 150.000 euros, que provenen de l'Ajuntament de l'Escala i especialment dels patrocinadors. És la meitat del que va costar el festival del 2011 i força inferior al de l'any passat, en què es van destinar 240.000 euros. Amb tot, els organitzadors asseguren que s'ha mantingut la part destinada als artistes i s'ha reduït la par de costos de l'organització.

Pel que fa als preus de les entrades, aquests es mantenen com l'any passat. Oscil·len entre els 10 i 30 euros en funció de l'espai. L'any passat, van passar pel festival més de 10.000 espectadors.