L'Estat es compromet a fer el tram pendent de la variant d'Olot

També assegura que tindrà l'estudi del traçat a finals d'aquest any

L'Estat farà el tram pendent de la futura variant d'Olot que li correspon -va de l'Hostal del Sol fins a l'A-26- perquè és la seva "responsabilitat". Així ho han confirmat des de Foment a l'alcalde del municipi, Josep Maria Corominas, durant la reunió mantinguda aquest matí a Madrid acompanyat de representants de la Generalitat per desencallar una obra que es considera prioritària per al territori. Per això, s'ha volgut arrencar el compromís de l'Estat de que farà la part que li toca.

Tot i no tenir un calendari fixat, sí que Foment s'ha compromès a tenir l'estudi informatiu del traçat a finals d'aquest any. "És on estàvem encallats i per tant la part de l'Estat també avança", afirma el batlle. "La reunió ha anat bé perquè hem avançat bastant amb el tema de la variant, no tant en terminis però sí en compromisos", ha explicat aquesta tarda Josep Maria Corominas. Foment s'ha compromès a tenir enllestit l'estudi informatiu amb el traçat per on passarà i que "ja hi estan treballant".

El projecte inicial que té l'Estat sobre la taula, segons Corominas, és el de "desdoblar la traça existent per minimitzar el seu impacte". Ara, però, faltarà veure com es trasllada sobre el paper i com solucionen la part de l'Hostal del Sol, on hi ha un espai natural d'interès com és el pla de Llunes. "S'haurà de veure com queda finalment", ha afegit l'alcalde d'Olot, que ha recordat que aquest és gairebé l'únic "punt conflictiu" de tot el traçat.

Es descarta doncs la possibilitat que la Generalitat faci el tram estatal i la conseqüent indemnització com s'havia dit fa uns mesos després que el consistori expressés la seva indignació perquè Foment els havia comunicat que no pensaven fer la part que els tocava. L'Ajuntament ho va veure com una "greu deslleialtat" perquè incomplia l'acord signat el 2008 i de deixar-los en "l'estacada" amb una obra que consideren d'urgència. Ara, però, els han dit clarament que "ho volen fer ells" i que és "responsabilitat seva", explica Corominas.

La reunió ha comptat amb la presència del responsable de carreteres de l'Estat a Catalunya, Juan José Barios; el director general de carreteres de la Generalitat, Javier Flores, i la diputada del PP a Girona, Concepció Veray, així com l'alcalde i dos regidors d'Olot.


 
Els detalls de la futura variant

La variant d'Olot s'estendrà durant 4,5 quilòmetres, tindrà dos carrils per sentit, travessarà els municipis d'Olot, les Preses i la Vall d'en Bas i s'integrarà a l'eix viari Vic- Olot -és l'últim tram de l'eix Bracons-. Aquesta via ha d'enllaçar l'A-26, al sector de la Canya, amb el municipi de les Preses. El tram que havia de fer l'Estat és el que ha de connectar amb l'N-260 (eix Pirinenc) en direcció al Ripollès.

El territori reclama des de fa temps la necessitat de tenir aquesta variant, juntament amb la de les Preses -encara més endarrerida- per poder treure el trànsit de camions que ara mateix hi ha al centre dels dos municipis procedents del túnel de Bracons.