El Trueta estalviarà electricitat amb un nou motor de cogeneració

Calculen que el cost d'1,3 MEUR quedarà amortitzat en cinc anys

L'hospital Josep Trueta de Girona tindrà un nou motor de cogeneració d'electricitat que permetrà estalviar fins a un 20% anual en la factura de subministrament elèctric. A més, reduirà l'emissió de diòxid de carboni en 1.084 tones. Es tracta del principal gas causant de l'efecte hivernacle i de l'escalfament global del planeta. Aquest nou motor generarà tota l'energia elèctrica que consumeix el centre hospitalari i abastirà bona part de les necessitats de calefacció i aigua calenta. Això permetrà que en cinc anys ja s'hagi amortitzat el seu cost, d'1.300.000 euros. Un dels avantatges de la cogeneració és que no hi ha pèrdues per transport d'electricitat perquè l'energia es produeix 'in situ'.

L'actual motor generador d'electricitat és de l'any 1996 i cal renovar la instal·lació per adequar-la a les necessitats energètiques actuals, especialment pel que fa al creixement de la potència elèctrica demanada. Segons informa el Trueta, amb el nou equipament quedarà garantida la capacitat d'abastiment de les necessitats actuals de l'hospital i, a més, es disposarà de marge per a futurs increments.


L'autoabastiment d'energia elèctrica permet al Trueta, a més de ser eficient en la generació d'electricitat i l'aprofitament de la calor residual per a calefacció i aigua calenta sanitària, garantir que totes les unitats i serveis considerats crítics no es quedaran sense energia elèctrica, malgrat que es produeixi una puntual fallada de la xarxa.

El nou motor també servirà per incrementar la fiabilitat del sistema actual i per disminuir la demanda elèctrica de l'hospital, en especial a l'estiu, ja que incorpora un sistema de producció d'aigua freda per a la climatització.

A través d'un programa de gestió es poden fer correccions automàtiques, en cas que es detectin desviacions inesperades del rendiment.