La PAH de Girona alerta de l'increment de pisos pastera

La plataforma avisa que ocuparà molts més habitatges per oferir un sostre a famílies sense recursos

Pisos on hi viuen quinze o vint persones, sense subministraments i amb problemes inclús per pagar el menjar. Aquesta és la radiografia que ha fet Marta Afuera d'alguns pisos pastera que han proliferat arran de la crisi econòmica. La portaveu de la PAH de Girona ha explicat que la situació és especialment greu en poblacions com Salt, on ja hi havia alguns pisos sobreocupats però que ara "han augmentat molt" en els darrers anys.

Segons Afuera, és la sortida que troben algunes famílies que no tenen diners per pagar cap lloguer o la quota d'una hipoteca. "Van de pis en pis o van a viure amb familiars", ha explicat la portaveu que lamenta que ni ajuntaments, ni Generalitat ni Estat s'hagin fet ressò d'aquesta situació "indigne" i no posin solucions sobre la taula.

Per això, la PAH de Girona ja ha anunciat que intensificaran l'ocupació de pisos buits, sobretot els nous que siguin propietat d'entitats bancàries. Afuera ha recordat que a Catalunya hi ha 480.000 pisos buits, dels quals 80.000 són nous i propietat de bancs. "No pot ser que hi hagi gent sense casa i tants pisos tancats i barrats", ha criticat Afuera.

La portaveu ha explicat que al bloc "alliberat" de Salt hi viuen ja dues famílies i que n'hi ha cinc més que hi entraran a viure en els pròxims dies. L'objectiu és arribar a una vintena. "Ho fem de mica en mica per assegurar que tot es fa bé i que tot funcioni", ha explicat Afuera. Quan el bloc de Salt estigui ple i "consolidat", la PAH ocuparà un altre bloc o pis buit.

Una de les habitants del bloc, la Doris, ha lamentat que l'Ajuntament de Salt s'hagi negat a empadronar els habitants del bloc. "No volem caritat, el que volem és recuperar la dignitat", ha afirmat. Els habitants del bloc estan disposats a pagar un lloguer social segons els ingressos de cadascun i a pagar també els subministraments.

Aquest dimarts no només fa un mes de l'ocupació del bloc de Salt, sinó que fa un any que el desnonament d'una família de la mateixa població va acabar amb una càrrega policial. Un dels activistes de la PAH va acabar amb la cama fracturada. El cas està en mans de la justícia amb denúncies creuades entre els Mossos i la PAH.