Comissen 3.000 plantes de marihuana a Figueres

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut cinc persones, que han ingressat a presó per tràfic de drogues

Una operació conjunta dels mossos i la Guàrdia Urbana de Figueres ha permès decomissar més de 3.000 plantes de marihuana i 111 quilos de droga ja preparada per vendre al mercat negre. L'operatiu, que s'ha fet entre dijous i dissabte, ha permès descobrir pisos sencers (molts d'ells llogats) que funcionaven com a autèntics hivernacles.

En total, s'han registrat vuit domicilis als barris de Sant Joan i del Culubret. El dispositiu s'ha saldat amb cinc detinguts, que ja han ingressat a presó per tràfic de drogues. També hi ha nou imputats més. Alguns d'ells la setmana passada van ocupar una filera de cases a Vilafant. Es tracta del decomís més gran de plantes de marihuana que s'ha fet a la demarcació. Allò que va posar els agents sobre la pista de l'existència dels pisos-hivernacle van ser, precisament, els extractors que hi havia en algunes façanes (i que formaven part del sistema de ventilació de les plantes). Quan es passava per sota d'alguns, la fortor de marihuana que en sortia feia evident que, a dins, s'hi amagaven autèntiques plantacions.

Després de rebre l'alerta d'alguns veïns -i de comprovar-ho in situ ells mateixos- els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van muntar un operatiu específic on hi van prendre part uns 40 agents. Es va fer entre dijous i dissabte, i en total, ha permès comissar més de 3.000 plantes de marihuana i 111 quilos de droga ja preparada per vendre. Es calcula que, al mercat negre, tindria un valor de 120.000 euros.

Els agents van entrar a vuit pisos dels barris del Culubret i Sant Joan. La majoria eren llogats, però també n'hi havia algun d'abandonat. A més, hi havia pisos on les plantes no es cultivaven en una sola habitació, sinó que ocupaven totes les estances del domicili. "Funcionaven com a autèntics hivernacles", ha concretat el cap de l'ABP de Figueres, l'inspector Alfons Sánchez.

Els qui s'encarregaven de fer créixer les plantes havien muntat tot un sistema de làmpades, termòmetres, tubs i ventiladors per garantir la temperatura i la humitat necessàries. Hi havia casos en què punxaven l'electricitat del carrer i, en d'altres, s'havien estès per tot el sostre mantes ignífugues perquè el color metal·litzat que tenen "intensifiqués la llum per tots els racons", concreta l'inspector.

Madures en tres mesos

"Creiem que, de la manera com ho tenien muntat, en tres mesos es podrien tenir els cabdells de marihuana llestos per tallar", ha explicat el cap de l'ABP. A més de les entrades i escorcolls als domicilis, els mossos i la Guàrdia Urbana de Figueres també van fer controls de trànsit a peu de carrer. I és que, mentre durava l'operatiu, alguns dels detinguts es van dedicar a carregar les plantes i la droga en furgonetes per evitar que els enxampessin.

"Durant aquests controls, es van aturar molts vehicles, i en tres d'ells s'hi van trobar 160 plantes de marihuana i 50 quilos de droga, la meitat de tota la que es va comissar", ha concretat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. A més, els agents també van descobrir, al maleter d'un cotxe, una escopeta de cacera amb els canons retallats.

Cinc detinguts i nou imputats

L'operatiu policial s'ha saldat amb cinc detinguts per tràfic de drogues i nou imputats, tots ells d'ètnia gitana. Els detinguts ja han entrat a presó i s'enfronten a penes d'entre un i tres anys. Dels nou imputats, sis ho són per drogues, dos per resistència a l'autoritat i l'últim, per tinença il·lícita d'armes (perquè no tenia permís per tenir l'escopeta).

L'inspector dels Mossos d'Esquadra ha concretat que, per volum de plantes, aquesta és "la intervenció més elevada" que s'ha fet a les comarques gironines (per darrere hi ha les 1.800 plantes de marihuana que es van trobar a Montfullà ara fa mesos). "Estem parlant d'un negoci rendible, perquè és cert que la proximitat amb França fa que alguns es dediquin a aquestes activitats il·legals", ha dit Alfons Sánchez.

Alguns d'ells, a les cases de Vilafant

L'inspector i cap de l'ABP també ha explicat que, entre els detinguts i els imputats d'ètnia gitana, n'hi ha alguns que la setmana passada van ocupar una filera de cases buides a l'avinguda de les Mèlies de Vilafant. Precisament, els qui ho van fer asseguraven que allò que volien era reclamar lloguers socials.

L'alcaldessa de Figueres ha reconegut que els barris de Sant Joan i del Culubret -el primer situat a tocar de l'estació del TAV- i on resideix bona part de la comunitat gitana tenen alguns problemes que cal resoldre. Ara bé, l'alcaldessa també ha demanat que no se'ls associï exclusivament amb el tràfic de drogues. "Estem totalment d'acord en què el grau de tolerància en aquests casos ha de ser zero, però aquesta problemàtica no és exclusiva d'aquests dos barris, perquè també n'hi ha d'altres que la tenen i cal investigar-hi", ha conclòs Marta Felip.