La casa-museu de Dalí a Portlligat guardonada amb el premi al Millor Museu del món 2022

El guardó l'han votat els usuaris de la plataforma TIQETS

La Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat (Alt Empordà) ha rebut per primera vegada el premi al Millor Museu del món 2022 en representació d’Espanya. El lliurament de guardons es va celebrar ahir a la nit al Palau de Congressos de Sevilla. El premi s’atorga a partir de l’opinió dels visitants que voten a través de la plataforma TIQETS, web de ticketing especialitzada en turisme cultural.

En la final estatal de setembre de 2022, la Casa-Museu Salvador Dalí competia amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i els museus Centre Pompidou i Carmen Thyssen de Málaga. En la contesa mundial, els finalistes en aquesta categoria eren La Cinémathèque française; Dialoghaus d’Hamburg(Alemanya); Pinacoteca Ambrosiana (Itàlia); Mauritshuis (Holanda); Immersivus Gallery de Porto (Portugal); el Museu del Louvre Abu Dhabi (Emirats Àrabs); The Postal Museum (Regne Unit) i The National WWII Museum (Estats Units).

Altres premis atorgats per Tiqets amb anterioritat van ser Millor Museu d’Espanya, el 2020, la Casa de Portlligat i Museu més rellevant d’Espanya, el 2021, el Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Ha recollit el premi el coordinador de la Casa Salvador Dalí de Portlligat, Jordi Artigas, qui ha celebrat “el compromís de Tiqets amb les activitats culturals i la seva funció potenciadora de la visibilitat del patrimoni cultural a internet”. Ha manifestat que aquest premi “representa el reconeixement dels visitants per la creativitat de Salvador Dalí”. Artigas ha agraït especialment tothom qui ha votat per la Casa de Portlligat perquè “els seus vots demostren que han gaudit de la visita i que han apreciat l’obra daliniana”. S’ha adreçat als espectadors convidant-los a conèixer la terra natal de Dalí, “emplaçada entre els Pirineus i el Mediterrani en un indret preciós anomenat Empordà”.

El premi consisteix en una campanya de promoció entre els associats i els usuaris de la plataforma. A més de Millor Museu, hi ha 6 categories més: Museu més rellevant, Millor atracció, Equipament més icònic, Millor Experiència presencial, Millor gemma amagada i Museu més innovador.

L’any 2019 la Fundació Dalí va apostar per aquesta modalitat de venda de tiquets pels avantatges que ofereix a l’hora d’arribar a nous públics i a nous mercats, inclòs l’asiàtic. En un context cada vegada més digital, Tiqets és una plataforma que reforça la promoció dels tres centres museístics en un àmbit global, tot facilitant eines a l’usuari final, els visitants.

La Casa Salvador Dalí de Portlligat va ser la residència i taller més estables de l’artista al llarg dels anys. El 1930, ell i Gala es van instal·lar en una petita barraca de pescadors de Portlligat, atrets pel paisatge, la llum i l’aïllament del lloc. A partir d’aquesta construcció inicial i durant quaranta anys van anar edificant casa seva. El pintor empordanès la definia “com una veritable estructura biològica [...]. A cada nou impuls de la nostra vida, li corresponia una nova cèl·lula, una cambra.”