El CatVers celebra a Girona la seva festa major coincidint 
amb les Fires de Sant Narcís

L'acció permetrà accedir a diferents sales immersives creades per institucions i entitats culturals catalanes

El CatVers, el metavers català creat pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha inaugurat avui a Girona la seva festa major, que durarà tot el mes de novembre. Així, la Festa Major del CatVers coincideix també amb les Festes de Sant Narcís de Girona, seu del CBCat. Durant aquest període, els usuaris que ho vulguin poden accedir a les sales creades per institucions i entitats culturals, on s'han preparat diferents activitats i experiències.

Per tal de crear aquests entorns, les entitats han col·laborat amb estudiants d'art i disseny de diverses universitats i escoles catalanes, així com professionals independents, que han aportat els coneixements tècnics per poder crear i personalitzar aquestes sales immersives. Algunes de les entitats que han participat en la iniciativa són l'Ateneu Barcelonès, el Museu d'Història de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Fundació Llibreria Les Voltes, entre d'altres; en total es poden visitar setze sales.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha participat en la presentació de la Festa Major, afirmant que "a Girona tenim moltíssim talent, i el que hem de fer és facilitar les eines per encoratjar aquestes aptituds. Això és el que aconsegueix aquesta Festa Major: visibilitzar i fer lluir el potencial, i a més crear sinergies entre aquestes creativitats".

Jordi Xargay, diputat de noves Tecnologies de la Diputació de Girona, ha declarat que “la Diputació de Girona treballa per convertir la demarcació en una regió adaptada a les noves tecnologies perquè aquest és un motor de progrés i dinamització econòmica del territori. Per això, ens estem implicant tant en aquesta Festa Major immersiva. Amb l’esforç de tots —administracions, entitats i sector privat—, hem aconseguit que Girona sigui seu del Centre Blockchain de Catalunya i també del BxCat, fira catalana de blockchain, fites que ens posicionaran com una regió, i un país, capdavanter i innovador.”

El director executiu del CBCat, Quirze Salomó, ha explicat que els dies 3 i 4 de novembre, de 17 a 20 h, el CBCat posarà a disposició de qui ho vulgui dispositius de realitat virtual a la Casa de Cultura de Girona, per poder gaudir d'aquesta experiència immersiva. La participació és gratuïta, i no cal cita prèvia.

A més, Salomó ha explicat que l'accés a la Festa Major es pot fer a partir d'avui des del web oficial. L'organització recomana visualitzar-les amb dispositius de realitat virtual per a tenir una experiència completa, però també s'hi pot accedir amb ordinadors o dispositius mòbils. Tal com s'explica a la mateixa pàgina web, els usuaris que visitin les sales poden votar la seva preferida, i un cop finalitzada la festa major, el CBCat organitzarà un acte d'entrega de premis on reconeixerà la sala més votada, i el creador d'aquesta rebrà un premi.

El CatVers es va presentar oficialment el desembre de 2021, i des de llavors s'hi han fet diversos actes privats; la Festa Major serà el primer acte obert al públic d'aquesta plataforma. "Estem treballant perquè la població catalana pugui tenir accés al metavers en la seva llengua. Som conscients que el context cada vegada més tecnològic en el qual ens movem ens empeny a emprar l'anglès amb més freqüència; tot i això, el català és una de les llengües minoritàries amb més presència a internet, i volem garantir que ho sigui també en aquests nous entorns", ha afirmat Quirze Salomó, CEO del CBCat.