La GIO Symphonia i Ute Lemper repassen la música antifeixista de principis del segle XX

La iniciativa compta amb un repertori d’Erwin Schulhoff i altres compositors de la República de Weimar

El Temporada Alta ha presentat aquest dimecres el concert únic de cabaret d’entreguerres de la cantant alemanya Ute Lemper i l’orquestra gironina GIO Symphonia que es podrà veure l’11 de novembre a l’Auditori de Girona. L’audició clourà el desè aniversari de l’orquestra i comptarà amb un repertori d’Erwin Schulhoff i noms reconeguts del període previ a la Segona Guerra Mundial com Kurt Weill i Hanns Eisler.

Sota la direcció de Francesc Prat, la producció parteix del tema de Schulhoff ‘Jazz Suite for Orchestra’ per construir un diàleg entre l’orquestra i Ute Lemper. Els temes van estar composats el segle passat però mantenen la vigència amb una càrrega antifeixista, exploren en la llibertat i fan una crida per erradicar el racisme Segons han explicat el concert estarà format per sis parts i comptarà amb la interpretació de diversos moviments que conformen la suite de Schulhoff: ‘Ragtime’, ‘Valse-Boston’ i ‘Tango’.

En el segon moviment amb Lemper es donarà pas a la ‘Die Ballade vom Wasserad’ de Hanns Eisler. A continuació es reprendrà la interpretació de la suite amb ‘Shimmy’. La música de Hanns Eisler tornarà a agafar protagonisme amb la ‘Der Graben’. El concert acabarà amb ‘Weimar-Suite’, un conjunt de cançons de diversos compositors que van des de Weill, Gershwin i Ullman, arranjats expressament per a l’ocasió.

En roda de premsa, el director Francesc Prat ha celebrat que l’any intens de l’orquestra acabi amb el concert. Ha definit l’audició com a “degenerada” perquè combina peces de diferents compositors que comparteixen una contemporaneïtat.

Prat ha dit que el concert presenta un diàleg entre compositors contemporanis “molt semblants”. Ha dit que Schulhoff d’origen jueu i artista prodigi acabarà morint en un camp de concentració mentre que Eisler fuig d'Alemanya i oferia una musica “directe” i “compromesa”. Ha assegurat que el concert serà un viatge per la música de principi del segle XX que intercalarà els compositors amb el treball de Ute Lemper.

D’altra banda, Ute Lemper ha aplaudit que el concert se centri en la música que sonava a Alemanya abans del nazisme en la República de Weimar. Ha valorat que les peces van ser revolucionaries perquè s’hi pot apreciar des de cabaret, temes més clàssics o experimentals.

Lemper ha apuntat que la música combat el feixisme, explora en la llibertat i aborda qüestions actuals com el racisme. La cantant ha insistit que ella “és una petita part del concert”. “Tinc moltes ganes del concert. Un missatge potent que ens porta enrere en el temps i ens fa recordar que la cultura a la República de Weimer era molt progressiva i han passat 100 anys i la música parla del mateix. Tenim els mateixos problemes, la gent segueix reclamant llibertat”, ha destacat.