El director del Museu del Joguet de Figueres, premi nacional de Foment de la Creativitat a la Joguina

El jurat destaca la trajectòria de Josep Maria Joan Rosa i el paper en la fundació i direcció

Josep Maria Joan Rosa ha estat reconegut amb el premi nacional de Foment de la Creativitat a la Joguina corresponent al 2022, segons ha anunciat el Ministeri de Cultura. El guardó està dotat amb 30.000 euros. Segons una nota difosa pel govern estatal, el jurat ha destacat "l'excel·lència de la completa trajectòria del premiat i el seu paper principal com a fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres".

També ha assenyalat que "durant 40 anys i sota la seva direcció, aquest centre ha assolit la rellevància internacional a través d'una col·lecció de 25.000 peces, un centre de documentació decisiu per a la història i el sector de la joguina i la condició de punt de trobada per als creadors culturals contemporanis".

Nascut a Figueres el 1940, Josep Maria Joan Rosa es arquitecte tècnic, artista, col·leccionista i museòleg, a banda de fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres. Va estudiar arquitectura tècnica a l'Escola Oficial d'Aparelladors (l'actual Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona) i museologia. Amb la col·laboració de Lluís Duran Simón, va fundar el Museu del Joguet de Catalunya el 1982, i des d'aleshores n'és el director.

El 1997 va crear la Fundació Museu del Joguet de Catalunya, a la qual, al costat de la seva esposa, Pilar Casademont Sadurní, va donar la col·lecció pròpia de jocs i joguines. Des d'aquell any és també el president de la fundació.