Uns 150 treballadors de l'hospital d'Olot protesten per denunciar la falta de personal

El comitè anuncia que és la primera de moltes i el gerent admet que no troben gent

El personal de l'hospital comarcal d'Olot (Garrotxa) està en peu de guerra. Aquest dimecres més d'un centenar de treballadors, tant de l'àmbit assistencial com d'altres sectors, s'han congregat a les portes del centre per denunciar la situació. Asseguren que arrosseguen un problema de falta de personal des de l'esclat de la pandèmia que s'ha anat agreujant i que provoca baixes i que diversos professionals marxin per treballar en altres llocs.

Això, al seu torn, provoca que els que hi ha hagin d'assumir més tasques de les que els tocarien. Una situació, asseguren des del comitè d'empresa, que posa en risc la "seguretat" dels pacients. "Si estàs fent moltes coses a l'hora, hi ha un marge d'error, per exemple, en la medicació", explica la seva presidenta.

Exigeixen que hi hagi una previsió de la plantilla "adequada" a les necessitats "reals de cada servei"; més inversió en personal; que no es tanquin llits ni s'anul·lin intervencions programades i exigeixen un "tracte digne i humà per part dels superiors".

A més, diuen que la seva retribució no pot dependre de les despeses de manteniment del centre. I és que, segons expliquen, se'ls ha reduït la retribució variable en funció del compliment d'objectius (DPO) per l'augment dels costos energètics. Això, a la pràctica, suposarà que aquest any només cobrin un 30% d'aquesta retribució complementària.

Un problema generalitzat

Des del centre, el gerent admet que hi falta personal però diu que la situació de hospital d'Olot no és gaire diferent de la d'altres hospitals. Aquí, però, si suma un problema poblacional: no tothom està disposat a anar a treballar a la Garrotxa. "A Ripoll tenen més problemes que aquí i a Figueres, que al Trueta de Girona", explica Padrosa.

Però, insisteix, la falta de personal és compartida en tots els centres i alerta que es podria agreujar en els propers anys. En aquest sentit, diu que cal reforçar la formació de base i admet que "la privada", en auge, s'ha endut molts professionals per les bones condicions que ofereix i "sense guàrdies".

A tall d'exemple, Padrosa ha explicat que s'han vist obligats a tancar una unitat d'hospitalització –ara mateix en tenen dues funcionant amb 32 llits cadascuna- i la llista d'espera ha augmentat. La llista d'espera, en aquests moments, supera el miler de persones i s'han hagut de reprogramat intervencions. La falta de personal en algunes especialitats és tal que, fins i tot, han estat a punt de tancar el servei de parts per falta de llevadores. Tot i això, en algunes especialitats mèdiques s’està col·laborant i reforçant altres centres sanitaris com l'hospital de Campdevànol o el Trueta.

La direcció, a més, nega la “indiferència per part dels superiors” i "falta de comunicació" que denuncia el comitè i diu que se'ls ha mantingut informats en tot moment de la situació que es viu al centre.

Pel que fa al complement en discòrdia, Padrosa diu que el conveni vigent del SISCAT, signat pels sindicats, contempla el pagament de la retribució variable en funció del compliment dels objectius (DPO) sempre i quan hi hagi equilibri pressupostari. En aquest sentit, assegura que durant el 2020 i 2021 es va pagar el 100% però que aquest any creuen que només podran abonar-ne entre un 30 i un 40%.