Figueres rebrà 741.340 euros dels Next Generation per rehabilitar el Museu de l'Empordà

L'Ajuntament hi aportarà 202.417 euros

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) rebrà una subvenció de 741.340 euros dels fons Next Generation per rehabilitar de forma íntegre el Museu de l'Empordà. El consistori va presentar el projecte al Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) i ha rebut el 100% de la quantitat que demanava.

Es preveu una inversió total de 943.758 euros i es milloraran aspectes com l'eficiència energètica, l'accessibilitat o la distribució eficaç dels espais del museu. A través d'aquesta reforma integral de l'edifici construït el 1968, el govern local preveu un estalvi energètic global del 50%. Per pagar el cost total de la rehabilitació, l'Ajuntament de Figueres aportarà 202.417 euros al projecte.

La reforma del Museu de l'Empordà té previst actuar sobre una superfície de 1.212 metres quadrats. El projecte contempla reorganitzar els espais per millorar-ne la flexibilitat i adaptar les ales al nou projecte museogràfic. Hi haurà més espai d'exposició a la planta baixa, i al primer i segon pis. La majoria de zones reservades es concentraran al tercer pis i així es millorarà la funcionalitat de l'edifici.

A més, es rehabilitarà la façana i s'instal·larà un embolcall tèrmic per reduir el consum de calefacció. També es renovaran les instal·lacions de climatització i ventilació per adequar-los a la normativa i tenir un menor consum energètic i la il·luminació serà tota LED. El museu també tindrà plaques fotovoltaiques i es millorarà l'accessibilitat a l'edifici.

Les obres s'hauran de fer al llarg del 2023 i el 2024 haurien d'estar acabades. L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, considera que aquesta "injecció" de diners que rebran d'Europa els permetrà seguir transformant el museu per posar-lo al dia. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Alfonz Martínez, ha recordat que la primera fase de reforma ja va comptar amb una ajuda europea i les obres ja s'han acabat.

En tot l'Estat s'havien presentat 1.060 sol·licituds en el PRIEP, però només 400 rebran finançament. De totes les candidatures, la del Museu de l'Empordà ha estat la 60aa millor valorada a nivell estatal i la 9a de Catalunya.