El gremi de constructors assegura que la situació a Girona està tornant a la normalitat

Girebé un 30% d'empreses han registrat una activitat nul·la durant la crisi immobiliària

Durant els anys del 'boom' de la construcció a Girona n'iniciaven per any 16.439 habitatges (2004), 18.456 (2005) o 22.383 (2006). La cosa ha canviat molt però aquest últim any. El 2009 s'ha tancat amb només 2.939 habitatges iniciats, el que suposa la meitat dels que es van iniciar al 2008 (6.016) quan la crisi del sector ja estava de ple instal·lada a les comarques gironines. 'No trobem dades a aquests nivells des de la Guerra Civil', ha indicat la gerent del gremi, Remei Joanola.

Això suposa que s'hagin perdut llocs de treball i que moltes empreses del sector hagin reduït dràsticament la seva activitat. La gerent del gremi ha indicat que han passat de 400 empreses agremiades a menys de 300 en tres anys que, durant la crisi, entre un 20 i un 30% d'aquestes han registrat activitat nul·la, és a dir, que no han construït i s'ha limitat a intentar vendre l'estoc acumulat. 'Són empreses que tenen solars per construir però que no troben finançament o no s'atreveixen a fer més pisos perquè no hi ha demanda', ha explicata Joanola.

Malgrat les conseqüències negatives d'aquesta davallada de la construcció, el sector ha fet una lectura positiva de la disminució de pisos iniciats. Segons ha indicat el seu secretari, Josep Donés, aquesta situació ha contribuït a equilibrar el mercat i a 'resituar els termes'. Concretament, el gremi aposta perquè es construeixin uns 8.000 habitatges a la demarcació, uns valors que permetrien tenir un estoc funcional correcte. 'El que no pot passar mai és el que es donava abans del boom, que hi havia més demanda que oferta', ha indicat Donés.

D'altra banda, el sector celebra la reactivació de les operacions de compra-venda d'habitatge, ja sigui nou o de segona mà. Per exemple, el 2008 es va tancar amb una caiguda d'aquestes operacions d'un 44% respecte el 2007. Ara però, la caiguda s'afebleix i es frena en un 11. No obstant les xifres negatives, el sector remarca que durant el darrer trimestre del 2009 hi va haver 2.601 operacions mentre que tres mesos abans només n'hi havia hagut 1.771. Això suposa, pel gremi, que la situació s'està normalitzant.

Amb la crisi immobiliària, els preus a tots els municipis han baixat però no han tornat a situar-se en els nivells anteriors al boom immobiliari. Des del gremi asseguren que a molts municipis els preus s'han estabilitzat ja i que, fins i tot, en alguns punts han començat a pujar.

El sector reclama també que es garanteixi finançament a aquells promotors que tenen solar i demanda per fer nous habitatges. De fet, estan recollint expedients per enviar-los al govern estatal de casos d'empresaris que, malgrat oferir habitatges nous 'amb preus correctes' i amb gent esperant per comprar-los, no ho ha pogut fer perquè no ha obtingut finançament dels bancs. L'estudi anual del gremi també recull que l'atur al sector s'ha apujat fins al 24,55%, mentre que al 2006 l'atur d'aquest sector estava al 2,68%.