Troben 127 explosius de la Guerra Civil a Maçanet de Cabrenys

Un veí va trobar dijous el vell polvorí i els Tedax dels Mossos ja han destruït els artefactes

Un polvorí de la Guerra Civil s'ha descobert aquest dijous en una carretera que uneix els municipis de Maçanet de Cabrenys i Tapis (Alt Empordà). Segons ha confirmat fonts dels Mossos d'Esquadra, un veí va trobar l'amagatall i va avisar la policia catalana. Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax) van fer ús de detectors de metalls per trobar tots els artefactes que es trobaven al polvorí. En total, 127 artefactes explosius que ja s'han destruït, després de traslladar-los a un emplaçament més segur.

La seva proximitat amb la frontera francesa i el fet d'estar a la muntanya fa d'aquesta zona de l'Alt Empordà un lloc procliu a trobar aquest tipus de magatzems emprats per el bàndol republicà per amagar armes, munició i explosius durant la Guerra Civil. De fet, al novembre del 2009, els Mossos van trobar, gràcies a la col·laboració d'un altre veí, un arsenal semienterrat amb més de 300 explosius.


Pel que fa a la troballa d'aquesta setmana, gent de la zona comenta que a l'indret hi havia una masia, el llogater de la qual podria haver guardat les municions per a les forces republicanes. El febrer del 1939, artificiers del bàndol que va perdre van fer esclatar la construcció perquè no es pogués aprofitar el material emmagatzemat. Però van oblidar de desfer-se dels artefactes que s'han trobat ara, ni més ni menys que 74 anys després.