Dones del món rural i marítim de Catalunya, Itàlia, Portugal i Romania es troben a Girona

La jornada s'ha celebrat a la seu d'Acció Climàtica i l'ha presidit Elisenda Guillaumes

En el marc dels contactes entre entitats associatives de dones del sector agrari i marítim europeu, durant la tarda del dijous ha tingut lloc, als Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Girona, una trobada internacional d’intercanvi d’experiències entre dones del món rural i marítim de Catalunya, Itàlia, Portugal, i Romania.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament, Elisenda Guillaumes, ha presidit l’acte, acompanyada de la directora dels Serveis Territorials, Elisabet Sánchez. Guillaumes hi ha exposat el Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya, i Elisabet Sánchez ha donat a conèixer l’organització de l’administració agrària i marítima catalana i el seu suport al sector. Per part del Departament, també hi han participat Eva Torrentà i Teresa Colell, en representació del Grup d’acció territorial de la dona rural de Girona.

Així, Elisenda Guillaumes ha volgut posar de relleu el III Programa de dones del mon rural i marítim de Catalunya 2022-2025, elaborat pel Departament, “una de les eines que són una prova més del nostre suport i compromís amb les dones del sector primari i amb les polítiques públiques que impulsin, reconeguin, i consolidin el seu paper i contribució perquè el seu rol és fonamental en aquest sector, que és estratègic per al país”.

La participació internacional en la trobada ha comptat amb les associacions Euro Project Lab Srls per part d’Itàlia, Form2you per part de Portugal, i TON Foundation, i Romanian Women's LOBBY per part de Romania, delegacions que han sumat un total de 25 persones. Val a dir que la seva visita s’emmarca en el projecte Europeu ABLE, que està cofinançat per la Comissió Europea, ique té com a objectiu empoderar i donar suport digital a les dones de les zones rurals a través de la plataforma www.a-betterlife.eu, creada per l’empresa Gironina Blue Room Innovation SL, que també col·labora amb la iniciativa.

I la participació catalana ha comptat amb l’Associació de dones del món rural, l’Associació de dones de la mar, i Ramaderes.cat, per tal d’intercanviar experiències, conèixer les seves organitzacions, i analitzar les barreres de la presència de dones en els òrgans de decisió associatius.

A més, també ha participat en la trobada l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que ha explicat la seva implicació i accions en l’entorn rural.