CCOO denuncia mala praxi en la contractació de monitors de l'hora de lleure aquest setembre

El sindicat calcula que els treballadors han cobrat entre un 8% i un 10% menys del previst

Aquest curs escolar ha estat el primer en què els alumnes catalans arrencaven l'escola el 5 de setembre, en comptes de fer-ho durant la segona setmana de setembre, com era habitual. Per avançar el curs, Educació va reduir la jornada lectiva durant tot el setembre i programava una hora d'activitats de lleure a cada centre. Aquest dijous, Comissions Obreres (CCOO) ha exposat un cas de mala praxi en la contractació d'una monitora per part de l'empresa MM Extraescolars.

El pare de la jove, Xavier Villareal, ha exposat que la noia va començar a treballar el 8 de setembre i havia de fer-ho fins el 30, fent de dos quarts de quatre fins a dos quarts de cinc. Després d'uns dies de treballar, la noia no havia rebut ni el contracte, ni la notificació de la Seguretat Social conforme havia estat donada d'alta.

Quan aquesta monitora demanava informació als responsables de l'empresa, aquests li responien que ja havien fet les gestions pertinents i que no patís. Finalment, els pares van contactar amb l'empresa un dia abans que s'acabés el contracte, el 29 de setembre, advertint que "s'havia produït una irregularitat". Villareal ha explicat que volien denunciar el cas i davant d'aquesta amenaça, la noia va ser donada d'alta el mateix 30 de setembre a primera hora del matí, el dia que s'acabava el contracte.

Posteriorment, va rebre un contracte i la nòmina de la feina que havia fet. Tot i així, el pare ha decidit portar el cas a Inspecció de Treball perquè "no es pot normalitzar la precarietat laboral entre els joves". Tot i la regularització de la situació, el pare ha advertit que es tracta d'una mala praxi i per això ha optat per exposar públicament el cas.

Segons ha explicat Xavier Villareal, hi hauria "com a mínim vuit joves més de Girona i Salt en la mateixa situació". En aquest sentit, la responsable del lleure de la federació d'Educació de CCOO, Cristina Broto, ha afirmat que hi ha molts més casos de males pràctiques en la contractació de monitors i ha animat als afectats a denunciar-ho. "Costa molt visibilitzar-ho", ha afegit Broto.

Entre un 8 i un 10% menys del sou

En aquest sentit, la responsable d'activitats del lleure de CCOO ha afegit que el sindicat ha calculat el que haurien d'haver cobrat els monitors i el que han rebut realment i el resultat és que, de mitjana, han perdut "entre un 8 i un 10%" del sou. A més, Broto ha afegit que tampoc s'incloïa en el preu la preparació de les activitats.

Aquestes pèrdues de diners venen de vacances generades i que no han inclòs en les nòmines o caps de setmana que no s'han afegit al contracte. "Són quantitats de diners molt petites, però les han deixat d'ingressar", ha lamentat Cristina Broto. En aquest sentit, la responsable de lleure ha apuntat que en alguns casos aquesta reducció s'ha fet amb voluntat fraudulenta i en d'altres casos no, però per això ha insistit en què cal denunciar tots els casos.

Per altra banda, el sindicat també ha afegit que en molts casos no s'han complert amb les ràtios d'infants per cada monitor que Educació havia promès. La responsable d'Educació de CCOO a Girona, Esther Satorras, ha assegurat que a la demarcació hi havia un centre on un sol monitor s'havia d'encarregar "de 60 o 70 infants". Satorras considera que tots aquests exemples de males pràctiques posen de manifest que l'avançament del curs "ha estat un desastre des del principi".

L'Affac demana replantejar el projecte

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (Affac) consideren que el projecte de l'hora de lleure durant el setembre ha mostrat la "complexitat" de treballar en el món del lleure. Per aquest motiu ha exigit a Educació que millori aquest sistema de cara al curs vinent. La directora de l'Affac, Lidón Gasull, creu que cal que les activitats tinguin una programació pedagògica i un personal qualificat que les faci.

A més, Gasull creu que cal pujar el preu que la Generalitat paga als monitors per garantir l'experiència i la formació de les persones contractades. "El sou o les ràtios dels grups també són vulneracions dels drets laborals", ha assegurat la directora de l'entitat. En aquest sentit, Lidón Gasull ha assegurat que després de fer una enquesta a totes les AFA, han constatat que aquesta fórmula "no satisfà a ningú". Per això ha plantejat dissenyar un nou model d'avançament del curs escolar entre tota la comunitat educativa perquè es pugui aplicar a partir del setembre vinent.