Acord entre direcció i comitè d'empresa de Nestlé a Girona arran de la deslocalització de la línia de descafeïnat

El pacte garanteix que als treballadors indefinits se'ls mantindrà el salari i també recull millores per als eventuals

Acord entre direcció i comitè d'empresa de la Nestlé a Girona arran de la deslocalització de la línia de descafeïnat al Vietnam. El pacte garanteix que als 42 indefinits a qui es reubicarà en altres zones se'ls mantindrà el sou, i que també se'ls respectarà el calendari laboral que tenien fins ara.

A més, aquells que no acceptin la mesura i optin per l'acomiadament, se'ls indemnitzarà com si es tractés d'un improcedent. L'acord, que la part de plantilla afectada ja ha avalat, també recull millores per als eventuals. A tres d'ells que ja porten més de nou mesos a l'empresa, Nestlé els farà fixes, i a la resta se'ls inclourà dins una borsa per a futures contractacions. L'acord l'han subscrit tots els cinc sindicats que formen part del comitè.

L'acord entre empresa i comitè s'ha signat aquesta tarda. Precisament, avui acabava el període de consultes després que la companyia anunciés la decisió de deslocalitzar la línia de descafeïnat a la fàbrica que té al Vietnam. El trasllat es farà efectiu el 31 de gener de l'any que ve. Aquesta línia es va engegar el 1984 i produeix entre 24.000 i 26.000 tones de soluble anuals.

Segons explica el president del comitè, Lluís Parra, l'acord garanteix que als 42 treballadors indefinits que es veuen afectats per la deslocalització se'ls mantindrà el sou i la categoria. Això sí, a partir del moment en què es tanqui la línia, se'ls reubicarà com a ajudants de producció en altres llocs de la fàbrica i a la planta de Dolce Gusto.

"Tot i això, a mesura que hi hagi places lliures per jubilacions o moviments de personal, podrem demanar que se'ns reubiqui", explica Parra. I en aquests casos, encara que el lloc de destí sigui de categoria inferior a la que ara ocupen, també se'ls continuarà mantenint el mateix sou.

Pel que fa al calendari, el comitè també ha pactat que Nestlé respecti el que aquests treballadors tenen fins ara. I que a diferència dels de la fàbrica de càpsules, garanteix que tinguin ponts i festa per Setmana Santa, Fires de Girona, Nadal i Reis. Per últim, la companyia també s'ha compromès a ser amatent a l'hora de reubicar aquells treballadors que tinguin problemes de salut.

En cas que algun treballador no accepti que Nestlé li apliqui l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors (el que regula la modificació substancial de lloc de treball) i opti perquè la companyia l'acomiadi, es tractarà el seu acomiadament com si fos un improcedent. D'aquesta manera, en comptes de rebre una indemnització de vint dies amb un topall de nou mesos, optarà a les altres que recull la llei (i que en funció de la seva antiguitat seran de 45 ó 33 dies per any treballat).

Prioritat amb nous contractes

L'acord també inclou mesures per als treballadors eventuals que es veuran afectats per la localització. Als tres que porten més de nou mesos a la fàbrica, la multinacional els farà fixes. I als altres se'ls inclourà dins una borsa, i com concreta Parra, tindran "prioritat" en futures contractacions. "Quan Nestlé necessiti algú, ells seran els primers a qui es cridarà", diu el president del comitè.

L'acord, que ja s'ha signat, s'ha sotmès abans a assemblea. S'han fet dues reunions amb la part de la plantilla que treballa a la línia de descafeïnat (la primera a la una, i l'altra a les tres). En totes dues, els treballadors han avalat el pacte.

El president del comitè explica que, malgrat que Nestlé no hagi volgut fer marxa enrere amb la deslocalització, aquest acord permet que els treballadors "perdin el mínim de condicions laborals". L'acord l'han signat el 100% dels sindicats que formen part del comitè: UGT, CCOO, CSIF, CGT i USOC.