Un presoner intenta matar-ne un altre a la presó del Puig de les Basses

Un funcionari també va ser agredit d'una puntada de peu al cap durant un motí

El sindicat UGT ha denunciat que el passat dimecres es va produir una situació de "violència extrema" quan un intern amb un "diable" (gavineta artesanal amb diverses fulles manipulades) va intentar matar a un altre pres tallant-li la cara i altres zones del cos.

L’agressió va ser de tal gravetat que es va haver de traslladar la víctima a l’hospital de Figueres immediatament. Gràcies a la ràpida intervenció dels funcionaris de presó. l’agressió no va anar a més i ràpidament van separar els dos interns, traslladant la víctima a infermeria per a les primeres cures.

Posteriorment a causa de l’altercat, la resta d’interns van protagonitzar un aixecament del mòdul on es va haver d’activar un Codi 4 (que correspon a les terminologies de motí, insubordinació col·lectiva i aldarull col·lectiu), a causa de l’extrema gravetat i la violència de la situació.  Durant uns minuts es van viure moments de tensió on van agredir als funcionaris, un d’ells amb una forta puntada de peu al cap, a més d’insults i amenaces de mort.

El funcionari agredit va requerir els serveis mèdics i va ser derivat a la mútua on li van donar la baixa a causa de la forta contusió. Finalment, es va poder reconduir la situació sent el resultat diversos aïllaments i dues conduccions a diferents centres penitenciaris (tant l’agressor de l’intern, com l’agressor del funcionari).

Segons UGT això "no fa més que posar en relleu la situació actual a les presons catalanes on no cessa l’augment d’agressions i situacions de violència extrema, com l’augment d’introducció de droga a les presons, que no fa més que potenciar més l’agressivitat i els ajustos de comptes".

Des del sindicat també critiquen la "genial idea" de barrejar els interns més conflictius amb permisos, joves amb adults, penats amb preventius i així una "infinitat de despropòsits que no responen a cap lògica que vetlli per la seguretat".

Des de UGT consideren que tot plegat incrementa greument  la inseguretat i facilita l’entrada de drogues "en ubicar en els mòduls de toxicomanies un gran nombre de permisos". El sindicat reclama que es rectifiqui aquest model de classificació interior i es "deixi de premiar els interns més conflictius donant-los destins de gran responsabilitat pensant que així s’il·luminaran, quan precisament el resultat és el contrari,  traslladant aquesta conflictivitat als tallers productius i enviant un missatge clar al pati d’impunitat i premi per mala conducta".

Finalment exigeixen que s'apliqui "amb contundència el règim penitenciari amb aquest perfil d’interns".