L’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala incorpora una dietista nutricionista

S’ocupa de la prevenció i el tractament de problemes vinculats amb una mala alimentació

L’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala (Alt Empordà) ha incorporat la figura de la dietista nutricionista, en el marc del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària que desenvolupa la Regió Sanitària Girona als Equips d’Atenció Primària (EAP). En el cas dels nutricionistes, el Pla es concreta a través del Programa per a la promoció d’una alimentació saludable entre la població i per prevenir els factors de risc per a la salut associats a una mala alimentació.

La dietista nutricionista de l’ABS l’Escala és Cristina Aguilera i s’ocupa de tasques relacionades amb la prevenció i el tractament de problemes vinculats amb una mala alimentació així com la promoció d’hàbits saludables des d’una vesant comunitària, fent especial èmfasi en la població amb major vulnerabilitat socioeconòmica. El programa també es reforça amb l’abordatge de l’alimentació en persones amb factors de risc o condicions que requereixen adaptar la dieta habitual. I, en termes generals, s’orienta a reforçar la tasca desenvolupada pels professionals d’infermeria i medicina de l’equip d’atenció primària de l’Escala.

“La major part de les malalties que causen més morts al nostre país es poden prevenir amb uns bons hàbits saludables, entre els quals s’hi inclou l'alimentació. Em sento agraïda amb el Departament de Salut per haver apostat per la incorporació de les dietistes-nutricionistes a les ABS per fer aquesta prevenció en l’àmbit comunitari”, explica Cristina Aguilera.

La dietista nutricionista treballa de forma multidisciplinària amb la resta de professionals de l’EAP. En el seu dia a dia, les tasques que realitza consisteixen en donar suport a altres professionals, atendre interconsultes i atendre grupalment casos derivats. En casos puntuals complexos amb necessitats específiques pot també prestar atenció individual. A partir de la diagnosi de les necessitats de la població, aquesta professional estableix quines són les accions més adients. En aquest sentit ja s’han començat a programar sessions grupals i tallers que es desenvoluparan durant aquesta tardor. Una altra de les accions impulsades són sessions formatives internes per proporcionar eines i recursos als professionals durant les consultes i, en el seu conjunt, apoderar i educar la població per adquirir hàbits d’alimentació saludable en les diferents etapes vitals.

El problema de l’obesitat i el sobrepès

A la Regió Sanitària Girona, com en el conjunt de Catalunya, hi ha una important prevalença de problemes de salut relacionats amb els hàbits alimentaris. Segons les darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) per al període 2020-2021, a Girona, la meitat de les persones enquestades entre 18 a 74 anys tenia excés de pes: 34,9 % de sobrepès i el 14,4 % obesitat. La situació de la regió en aquest aspecte no presenta importants diferències respecte el conjunt de Catalunya, on el 35,1 % de les persones enquestades té sobrepès i el 15,5 %, obesitat. En la infància i adolescència, l’obesitat també hi és freqüent. A la demarcació, el 19,3 % de la població menor de 14 anys té sobrepès i el 10,8 % obesitat, xifres lleugerament inferiors al conjunt de Catalunya (23,5 % sobrepès i 13,3 % obesitat).

Pel que fa al seguiment de la dieta mediterrània, un altre factor a tenir en compte per valorar l’estat de salut, a Girona el 48,2 % de la població enquestada major de 15 anys diu seguir-la, mentre que el 51,8 % restant no segueix les recomanacions.