El jurat popular declara culpable l'acusat de matar el banquer de Roses

Fiscalia i acusacions particulars demanen que el condemnin a 23 anys de presó

El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat Porfirio Fernández, l'home que va matar a cops de culata un empleat de banca a Roses (Alt Empordà) el setembre del 2009. També han conclòs que és culpable d'un delicte de tinença il·lícita d'armes perquè no tenia llicència per tenir el revòlver que va utilitzar per cometre el crim. Ha estat un veredicte per unanimitat.

El jurat considera que ha quedat sobradament provat que va ser un crim premeditat i que Porfirio Fernández va atacar la víctima d'esquenes i per sorpresa. El fiscal i les dues acusacions particulars han demanat que el condemnin a 23 anys de presó. La defensa ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

Els nou membres del jurat popular no han tingut cap dubte i han declarat Porfirio Fernández culpable d'assassinat. El jurat ha conclòs que ha quedat provat que el 18 de setembre del 2009 el processat va anar a l'aparcament de la víctima, el va esperar amagat i, quan el va veure arribar, el va atacar. Primer li va disparar dos trets però, com que va fallar, el va colpejar fins a matar-lo.

Segons recull el veredicte del jurat popular, Porfirio Fernández va colpejar la víctima fins a debilitar-lo tant que va caure de genolls a terra. Llavors, va agafar l'arma i el va colpejar al cap amb la culata fins a la mort.

El jurat s'ha basat en la multitud de proves que apunten cap a Fernández com a autor del crim; que el seu ADN estava sota les ungles de la mà dreta de la víctima i també en els guants que portava l'assassí i que va abandonar a l'escena del crim, que ell mateix va confessar el crim als Mossos a comissaria, que estava enemistat amb la víctima -que era l'exmarit de la seva actual parella- i perquè tenia ferides al cos que la víctima li va fer quan intentava repel·lir l'atac. A més, també conclouen que ha quedat provat que l'acusat va preparar el crim a consciència durant un parell de setmanes.

El jurat no ha donat cap credibilitat a la versió de l'acusat, que assegurava que en el moment del crim estava a casa seva feinejant al jardí i drogant-se. Tampoc a donat credibilitat a la versió de la seva parella -i exdona de la víctima- que avalava que Fernández no havia sortit de casa aquell dia. L'acusació particular, que representa la família de la víctima, ja va anunciar que és possible que acusi la dona de fals testimoni perquè, entre altres acusacions, va assegurar que la víctima era un estafador i que tenia negocis obscurs.

El tribunal popular també l'ha declarat culpable per unanimitat d'un delicte de tinença il·lícita d'armes perquè no tenia llicència per tenir el revòlver que va usar per matar la víctima.

En el seu veredicte, el jurat s'ha oposat a que se suspengui l'execució de la condemna o a que es pugui demanar l'indult.

23 anys de presó

El fiscal, Víctor Pillado, i les acusacions particular -exercides pels lletrats Carles Monguilod i Sebastián Ruiz- han demanat la pena màxima que contempla la llei per a Porfirio Fernández i sol·liciten que el condemnin a 23 anys de presó, 20 per assassinat i 3 per la tinença d'armes. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal i Monguilod sol·liciten que indemnitzi els fills de la víctima amb 270.000 euros. La segona acusació particular demana que la indemnització sigui de 600.000 euros.

La defensa, encapçalada per José Ángel Plaza, no s'ha volgut pronunciar sobre la petició de pena i ja ha anunciat que recorrerà la sentència davant el TSJC. El cas ha quedat vist per a sentència.