L'influencer Zazza visita Salt i la fa passar per ''un barri de Girona''

El 'youtuber' ofereix dades sense contrastar i presenta una ciutat decadent

Federico Z., més conegut com a 'Zazza El Italiano' és un 'youtuber' nascut a Udine (Itàlia), instal·lat a Barcelona que s'ha convertit en un influencer amb més de 260.000 subscriptors que miren el seus vídeos enregistrats arreu del món buscant zones problemàtiques o perilloses. Un dels darrers vídeos l'ha enregistrat a la ciutat de Salt (Gironès), però malgrat fa un esforç per desgranar dades sobre la criminalitat, els habitants i el percentatge d'immigració, no s'ha adonat que no és un barri de Girona com ell afirma.

La manca de rigor i l'escassa documentació que Zazza fa gala el porta a dir que Salt "és el segon barri més important de Girona amb 32.000 habitants" i posa d'exemple un crim de l'any 2018 (que erròniament diu va ser el 2019), com a succés "habitual" a la ciutat. Seguint en la seva croada per desprestigiar Salt es troba amb una veïna marroquí que, suposadament, és resident a la ciutat i que li explica com "avui ja no és un barri tan perillós" -ella sembla que tampoc sap que Salt té entitat pròpia- i li confessa que "abans sí ho era" però que ara el problema radica en "els bojos que no són dins el psiquiàtric" i la "venda de droga".

Seguidament es desplaça al Grup Sant Jaume que qualifica de la "zona més violenta" i allà segueix mostrant el seu desconeixement, ara però, pel que fa a la cultura anglesa. En la paret d'un immoble troba escrit "tugh life" que es tradueix per "vida violenta" però que habitualment es malinterpreta com "vida criminal". Aquesta és la terminologia que empra Zazza que no sap que la frase ideada en la cultura hip-hop afroamericana feia referència a tenir una actitud resilient i el triomfar malgrat el racisme i les injustícies.

Zazza no només es fa l'entès en la "vida criminal" sinó que amb una simple una ullada a les façanes dels edificis és capaç de determinar que, aquests, "no estan construïts amb els millors materials". El vídeo fa un recorregut per diversos indrets de la ciutat i accedeix en un pis ocupat per una persona que assegura que no li agrada treballar i que confessa es feia "passar per boig" per aconseguir "una paga" i "no entrar a la presó" un cop detingut.

El document visual té una durada de 25 minuts i es va publicar dilluns. Des d'aleshores compta amb 309.000 visualitzacions, 7.500 m'agrada i 1.330 comentaris on la pràctica majoria lloa a Zazza per la seva "gran feina". En cap moment del vídeo contacta amb ningú de l'Ajuntament de Salt o de la Policia Local o els Mossos d'Esquadra per a obtenir més informació, contrastar o posar en context les dades que aporta.