Paneque (PSC) critica que Girona no rebaixi els impostos per adaptar-los a la inflació

Els socialistes entren per urgència diferents propostes per bonificar taxes al teixit econòmic i impulsar les renovables

La portaveu del PSC a Girona, Sílvia Paneque, critica que l'equip de govern proposi congelar els impostos i taxes per al 2023 i assegura que es perd "una gran oportunitat per adaptar-los a l'actualitat". Per això, ja ha anunciat que el seu grup presentarà diferents propostes per la via d'urgència, encaminades a bonificar taxes al teixit econòmic i impulsar les renovables.

Per exemple, el PSC proposa bonificar al 50% la taxa d'escombraries als comerços i restaurants i també reclama que les ajudes a famílies monoparentals, a les llars vulnerables i als jubilats s'atorguin de manera "automàtica" sense "tràmits burocràtics feixucs". Per últim, Sílvia Paneque també critica que JxCat i ERC hagin presentat la seva proposta amb el temps massa just.

Paneque ha explicat que els socialistes presentaran amb urgència canvis "estructurals" a la proposta continuista d'ordenances presentada per l'equip de govern de Girona. "El nostre grup ha estat treballant d'urgència les últimes hores per presentar una proposta completa que sigui un canvi estructural adaptat a les circumstàncies dels impostos i taxes que es paguen a Girona; la ciutat urgeix i mereix que els diners que recaptem s'adaptin a les circumstàncies actuals", afirma.

Per això, la portaveu del PSC reclama que els impostos i les taxes s'amotllin a l'entorn d'inflació i d'encariment de l'energia. La proposta dels socialistes, d'entrada, passa per bonificar el 50% de la taxa d'escombraries a comerços, restauradors i teixit econòmic gironí. "Si en algun moment han necessitat tenir l'Ajuntament al seu costat és ara", ha dit Paneque.

En paral·lel, els socialistes també demanen que les línies de suport a les famílies monoparentals, a les llars vulnerables, als jubilats i per a l'habitatge s'atorguin de manera automàtica. "Per donar aquest suport, l'Ajuntament exigeix tràmits burocràtics feixucs; si estem d'acord a ajudar la gent, que el suport sigui automàtic", ha afirmat Paneque.

El PSC també proposa incloure bonificacions per accelerar les renovables, En aquesta línia, Sílvia Paneque insisteix en reduir l'IBI a la meitat a qui acrediti autoconsum elèctric i, en especial, obrir-ho a les comunitats de veïns. També demana reduir 50% de l'IAE a les empreses que produeixin amb energia renovable.

Taxa justa d'escombraries

Per últim, els socialistes també proposen implantar una "taxa justa" amb la generació d'escombraries. "El mecanisme és que qui genera menys residus pagui menys; qui es compromet a fer menys deixalles, que se'n beneficiï", afirma la portaveu del PSC. I hi afegeix: "Se li ha dit a la ciutadania que és vigilada, que ha de fer això i allò. És més efectiu parlar a la gent com a éssers adults i intel·ligents que són: si ens ajudes, a tu també et correspon un benefici".

Per als socialistes, la proposta d'ordenances de l'equip de govern per al 2023 és deixar els impostos i les taxes "com estan ara". "La literalitat de les propostes presentades és la mateixa que la de les ordenances vigents", ha insistit Paneque. "Seria lògic que hi hagués una proposta amb canvis adaptats a l'hora actual i seria lògic aprofitar-ho per ajudar la ciutadania i el teixit econòmic", insisteix.

Per últim, Sílvia Paneque també critica que JxCat i ERC han anat massa justos a presentar la seva proposta, perquè la llei fixa que les ordenances s'han d'aprovar abans del 31d'octubre. Cosa que, necessàriament, suposarà haver de convocar un ple extraordinari. "Ara ens queden menys de deu dies hàbils per presentar propostes, el temps d'espera fins que ens contestin quins són els punts que són capaços d'acceptar i quins no, tancar l'acord i presentar-lo en un nou plenari que hauria de ser extraordinari, perquè en un ple ordinari -tal com pertocaria- ja no es pot aprovar", ha lamentat Paneque. I més, ha afegit, per trobar-se amb "la sorpresa que a correcuita ens presenten la mateixa proposta que l'any anterior".