Simulacre d'accident ferroviari al túnel del Pertús amb deu persones ferides

L'acció s'ha desenvolupat en territori francès i hi han participat cossos operatius catalans

Els cossos operatius de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat i el telèfon d’emergències CAT112 han participat durant la matinada passada en un simulacre d’accident ferroviari al túnel del Pertús, en territori francès. L’exercici ha consistit en el descarrilament d’un tren de passatgers, amb un balanç de 10 persones ferides.

L’exercici ha estat organitzat per les autoritats franceses i ha servit per activar el pla binacional d'emergència del túnel de la línia d'alta velocitat Perpinyà-Figueras, entre França i Espanya, i s'ha provat l'organització de la resposta de seguretat civil en el seu conjunt. El comandament de les operacions de rescat ha estat assumit per les autoritats franceses, ja que el descarrilament s'ha produït en territori francès.

L'exercici, que ha durat tres hores, ha comptat, per part de la Generalitat, amb la participació dels Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), del cos de Mossos d’Esquadra, de Protecció Civil de la Generalitat i del telèfon d’emergències CAT112.

En aquest exercici s’havia previst l’atenció a cinc persones ferides, tres d’elles de nacionalitat espanyola. En detectar l’accident el gestor ferroviari ha activat el seu pla interior i ha avisat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat des d’on s’ha activat el Pla de Protecció Civil d’emergències en el transport de viatgers per ferrocarril i s’ha comunicat a les autoritats i als cossos d’emergència i s’ha fet seguiment de les operacions i les afectacions.

Protecció Civil de la Generalitat també ha participat en la coordinació de la comunicació dels cossos operatius de la Generalitat al Centre de Comandament Avançat de la boca sud amb els operatius de la Generalitat activats a la Sala de Crisi de la boca nord des d’on s’ha dirigit la resposta amb la presència de les autoritats. Per realitzar aquestes tasques s’ha activat el responsable de Protecció Civil de la Generalitat a Girona.

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut la trucada d’un treballador del centre de control del túnel a les 00:18 hores alertant de l’accident d’un tren d’alta velocitat. Des del CAT112 es passa la informació als cossos operatius de la Generalitat.

Els Bombers de la Generalitat, que han participat al simulacre amb sis dotacions, han estat els primers en arribar per l'interior del túnel fins al lloc del descarrilament del tren de passatgers. Allà, s’ha fet el triatge de la vintena de persones ferides i se les ha traslladat fins a la boca nord on s’esperaven els sanitaris del SEM. Han fet el segon triatge, primera atenció i posterior evacuació als centres sanitaris més adequats, que a més han estat catalans, ja que s’ha simulat també la saturació dels centres hospitalaris francesos per un altre accident de trànsit amb múltiples víctimes a la zona francesa. Els Bombers de la Generalitat han treballat coordinadament amb els efectius de Sapeur Pompiers.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha assistit a 10 pacients i els ha traslladat a diversos hospitals catalans en funció de la seva gravetat. També ha estat present a la sala de crisi ubicada a la boca nord del túnel, des d’on ha gestionat l’incident amb els comandaments de la resta de cossos catalans i francesos. Per donar resposta a l’emergència, el SEM ha activat un total de 7 unitats i més de 15 professionals que han participat en la coordinació i assistència de l’incident.

Els Mossos d’Esquadra han participat en el simulacre en dos escenaris diferenciats. D’una banda han treballat en la Sala de Crisis Boca Nord França on han realitzat les funcions de coordinació i enllaç amb les autoritats i serveis francesos, així com la comunicació amb PGME Sala de Crisis Boca Sud.

D’altra banda, també han participat a la Sala de Crisi de la Boca Sud on han donat resposta a les peticions dels serveis francesos, han fet comunicacions amb la Sala de Reus, amb la Sala de Crisis de la Boca Nord, i Coordinació del propi dispositiu de Mossos d’Esquadra, així com amb la resta de grups que també hi eren en aquesta Sala de Crisis: bombers, SEM, Protecció Civil, FFCCSE, tècnics empresa LFP.

Per atendre l’emergència el cos de Mossos d’Esquadra ha activat:

  • 2 equips ARRO (àrea regional de recursos operatius)
  • 2 ART (àrea regional de trànsit)
  • 4 USC a Boca Sud (unitat seguretat ciutadana)
  • 2 USC Girona
  • 2 USC+ 1 ART a Boca Nord

Túnel transfronterer per a trànsit mixt:

El tram internacional de la línia d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà té una longitud de 44,5 km: 24,5 en territori francès i 20 km en sòl espanyol amb trànsit mixt de viatgers i mercaderies inclòs el transport de mercaderies perillós.

El túnel del Pertús és un túnel transfronterer amb una longitud de 8,3 km. A una velocitat de 300 km/h, un tren d'alta velocitat passa pel túnel en cinc segons. Des de la posada en funcionament de la línia d'alta velocitat de Perpinyà Figueras, ja s'han realitzat nombrosos exercicis de simulació a banda i banda de la frontera, per tal de provar i estudiar diversos escenaris.