Olot apagarà els llums de Nadal a les 22h per estalviar energia

Suposarà una reducció de 30 hores, que equivalen a un estalvi energètic d'entre un 10 i un 15%

El període d'encesa dels llums nadalencs d’Olot (Garrotxa) serà del 25 de novembre al 6 de gener, ambdós inclosos. Enguany, amb la voluntat de potenciar la reducció del consum energètic, l’Ajuntament d’Olot ha seguit els criteris d'eficiència i les accions d’estalvi energètic impulsades pel Consistori. D’aquí l’aplicació de canvis en la il·luminació nadalenca.

Per una banda, els llums s'apagaran una hora abans que l'any passat; i per l'altra, hi haurà dues fases d'encesa diferents. L'enllumenat de la zona comercial d’Olot s’encendrà el proper divendres 25 de novembre a les 17:30 h i una setmana més tard, el divendres 2 de desembre, s’il·luminaran la resta d’accessos, rotondes i vies principals.

Durant aquests períodes, els llums de Nadal s’encendran a les 17:30 h i s'apagaran a les 22 h, de diumenge a dijous, i a les 22:30 h els divendres i dissabtes. En les dates assenyalades del 24, 25 i 31 de desembre, així com el 5 de gener de 2023, l'apagada serà a la 1 h de la nit.

La reducció d’hores d’enllumenat suposarà una disminució del consum energètic, que els tècnics estimen d'entre el 10 i el 15 %. En total, es calcula que la ciutat disposarà de 199 hores d’il·luminació de Nadal, prop d’un 13 % menys que l’any passat, quan es van il·luminar els carrers durant 229 hores.

Aquests canvis s’han impulsat des de l’Ajuntament d’Olot amb el suport de l’Associació de Comerciants d’Olot (ACO) i l’Associació d’Hostalatge. A més els dissenys de llum que instal·la l’Ajuntament d’Olot estan formats per bombetes LED, que requereixen menys energia. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient del Consistori, Aniol Sellabona, subratlla que en el context de crisi energètica actual “és essencial prendre mesures d’estalvi” que també afecten l’enllumenat nadalenc.

No obstant això, també destaca que s’ha apostat per mantenir la il·luminació en els espais comercials clau de la ciutat, d'acord amb les necessitats expressades pels comerciants.