L'Entitat de Conservació de Torremirona presenta al·legacions al nou enllaç de l'N-260 a Navata

Reclama un estudi d'impacte paisatgístic, la instal·lació de pantalles acústiques i desplaçar el traçat

L'Entitat de Conservació de la urbanització de Torremirona a Navata (Alt Empordà) ha presentat davant el Ministeri de Foment al·legacions al projecte del nou enllaç de l'N-260 amb la C-26 al seu pas pel municipi que limita amb Ordis, una faraònica infraestructura que suposarà la pèrdua de zones verdes, l'ampliació de la carretera arribant fins a quatre carrils i l'eliminació d'arbres, espai del camp de golf i part de parcel·les de propietats privades que on ja hi ha cases edificades.

L'entitat en primer lloc reclama la redacció d'un estudi d'impacte paisatgístic i acústic que tindria el projecte tal i com està plantejat, tenint en compte la proximitat de les cases de Torremirona, en alguns punts a tant sols deu metres de la nova carretera. En aquest sentit, reclamen la col·locació de pantalles acústiques que no estan contemplades en el projecte presentat pel Ministeri, per tal de minimitzar l'impacte i que podrien ser mixtes mitjançant la col·locació d'una línia vegetal d'arbres, actualment existent però que el nou traçat preveu eliminar.

El document redactat pel departament jurídic de l'Entitat de Conservació afirma que la col·locació d’aquestes pantalles acústiques mixtes tindria per objecte, d'una banda, minimitzar el soroll aeri (provocat pel trànsit) que arribaria a la zona de la urbanització, i per altre banda, reduir l’impacte visual d’aquelles pantalles mitjançant línies de vegetació d’arbustos o arbres.

La col·locació de línies vegetals a ambdós bandes de les pantalles acústiques permetrien mantenir el context paisatgístic natural, evitant grafitis o altres actuacions que poguessin malmetre l'entorn natural on s'ubica el futur enllaç.

No només això, l'ens afirma que no consta en cap moment que el projecte hagi tingut en compte el mapa de capacitat acústica de Navata on la zona de la urbanització de Torremirona té moltes zones amb una sensibilitat acústica alta (A4).

Desplaçar l'enllaç

Amb tot, l'Entitat de Conservació tampoc aprova la ubicació de l'enllaç tal i com està previst en els plànols del Ministeri, demanant que es desplaci cap a l'est (en direcció a d'Avinyonet de Puigventós) ja que, d’acord amb el projecte presentat, els talussos ubicats al costat sud de la N-260 estarien ocupant la part posterior de unes parcel·les classificades urbanísticament com a sol urbà i qualificades com a “Edificació Unifamilair Aïllada (Clau 5)”; portant a la expropiació d’aquestes finques que, tal i com va avançar El Gerió Digital, en alguns casos ja hi ha habitatges construïts

Amb el desplaçament de l’enllaç s’evitaria que els talussos envaïssin un part d'aquestes parcel·les qualificades com a sòl urbà, amb la consegüent expropiació als particulars i es permetria fins i tot crear una franja mínima entre les parcel·les i el coronament del talús que tingues l’ample suficient per a poder-hi instal·lar les pantalles mixtes acústiques i vegetals reclamades en el mateix plec d'al·legacions.

Pas a la depuradora

En la proximitat del que ha de ser el futur enllaç de l'N-260 i la C-26 s'hi troba la depuradora d'aigües residuals, ubicada just al costat del camp de golf. L'Entitat reclama un estudi de detall del punt on conflueixen el pas inferior del Resort Golf Torremirona, el camí de servei i el camí de Torremirona que arriba fins a la depuradora, que es podria veure afectat.

La seva petició reclama que el pas inferior s'allargui salvant el camí de servei de manera que els dos àmbits del golf estiguin comunicats sense la interferència dels nous vials que la volen tallar i, de retruc, es mantingui l'enllaç entre el camí de servei i el camí de Torremirona que ve de la depuradora.

Finalment, l'entitat reclama als propietaris d'habitatges afectats pel nou traçat que també presentin aquelles al·legacions que considerin oportunes per tal de frenar el projecte tal i com està plantejat. L'Ajuntament de Navata, per la seva banda, va avançar a aquest diari que també presentaria la petició de crear pantalles acústiques, un fet que consideren indispensable.