Els preus a Girona baixen un 0,8 al setembre i l'IPC interanual se situa al 9,5

El cost de l'habitatge, l'energia, la cultura i el transport fan baixar la inflació

Els preus a la demarcació de Girona han caigut un 0,8% al setembre respecte al mes passat, segons apunten dades de l'INE. Tot això fa que l'IPC en xifres interanuals se situï al 9,5% a les comarques gironines, una xifra superior a la inflació catalana (8,5%) i també a l'espanyola (8,9%).

La davallada en els preus ve sobretot d'una caiguda en el cost del preu de l'habitatge, l'electricitat, l'aigua i el gas ha caigut en general un 4,2% en l'últim mes i això ha portat a la caiguda dels preus. També han baixat els preus a la cultura i l'oci (-2,3%) i els transports (0,8%). Per contra, la finalització de les rebaixes i la nova temporada de tardor ha disparat un 3,3% els preus en la roba i el calçat.

L'augment de preus segueix disparat a les comarques gironines, tot i que ha frenat respecte als mesos d'estiu. Durant el setembre l'IPC interanual s'ha quedat als 9,5% a la demarcació, essent un punt superior a la mitjana catalana (8,5%) i també més elevada que la inflació mitjana a l'estat espanyol (8,9%).

Malgrat tot, l'INE destaca que els preus han baixat respecte l'agost un 0,8%. Aquesta caiguda es deu a una davallada en el cost de l'habitatge, l'electricitat, el gas, l'aigua i altres carburants, que a la demarcació ha baixat un 2,3% respecte el mes anterior. Tot i així, la taxa interanual d'aquest sector de productes està al 19,8%.

També han caigut els preus de la cultura i l'oci un 2,3% i en els transports el cost ha reculat un 0,8% respecte el mes anterior. A l'hostaleria i els restaurants els preus també han baixat un 0,8% després de tancar la temporada d'estiu.

Per altra banda, els preus de l'alimentació i les begudes segueix pujant, tot i que ho fa de forma més tímida a mesos anteriors. La cistella de la compra dels gironins ha estat durant el setembre un 0,3% més cara que l'agost i un 12,1% més cara que ara fa un any.

Durant el setembre els preus de la roba i el calçat també han crescut i ho han fet un 3,3% respecte l'agost. Aquesta pujada es podria deure a la finalització de la campanya de les rebaixes i l'entrada de la nova temporada de tardor.