Investigada una jove de 19 anys de Girona que fingia ser empleada d'un banc i cometia estafes

Es va endur 1.237 euros d'una dona de Lanzarote pel mètode del Smishing

L'Equip de delictes informàtics de la Guàrdia Civil amb la col·laboració de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Girona, van investigar el passat mes de juliol una jove resident a Girona de 19 anys i sense antecedents policials, per un delicte de estafa en la modalitat de Smishing, després d'haver enganyat la seva víctima fent-se passar per una empleada d'una entitat bancària enviant-li un missatge SMS, i informant-li que el compte estava bloquejat per raons de seguretat.

La Guàrdia Civil va tenir coneixement arran de la denúncia presentada a dependències la Guàrdia Civil de Sant Bartomeu el desembre de l'any passat, informant la denunciant que ha estat víctima d'un frau després de ser enganyada per una persona que es va fer passar per personal del banc on té el compte bancari.

La presumpta autora del fet delictiu li va dir que el seu compte estava bloquejat per raons de seguretat, i que per desbloquejar-lo havia d'accedir a l'enllaç que rebria. Un cop la víctima entra en aquest enllaç que li envien per SMS, de forma automàtica, deixa de tenir accés a la seva banca en línia, tenint el total control la ciberdelinqüent per gestionar el compte.

Posteriorment, a la víctima li va arribar una notificació per SMS de la seva entitat bancària on se l'informava que s'havia autoritzat la contractació d'un crèdit personal per import de 18.000 euros al seu nom, el qual no va ser consentit en cap moment per part de la persona perjudicada. Tot i això, la delinqüent únicament va poder desviar 1.237,92 euros del patrimoni de la denunciant.

L'Equip de delictes informàtics de l'illa de Lanzarote amb la col·laboració de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Girona, van dur a terme les indagacions oportunes aconseguint identificar i localitzar la persona autora de l'estafa.

El modus operandi dut a terme, el smishing, és una tècnica que consisteix a enviar un SMS per part d'un ciberdelinqüent a un usuari simulant ser una entitat legítima -xarxa social, banc, institució pública, etc. -amb l'objectiu de robar informació privada o fer-li un càrrec econòmic.

Generalment el missatge convida a trucar a un número de tarifació especial o accedir a un enllaç d'un web fals sota un pretext.