El 80% de Girona ja compta amb fibra òptica

Telefònica ha assegurat que el 2014 ja s'haurà cobert tota la ciutat

Durant la presentació aquest matí d'un estudi sobre els hàbits dels internautes catalans, el director general de Telefònica a Catalunya, Kim Faura, ha explicat que l'empresa està fent l'estesa de la fibra òptica a Girona i que, actualment, ja està completada al 80%. Segons ha explicat, l'any que ve es podrà garantir que el 100% de la ciutat pugui disposar d'aquests serveis.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha celebrat que aquest estudi es pugui presentar a nivell de Catalunya a la capital gironina i ha destacat l'esforç que estan fent des de l'ajuntament per apostar per les noves tecnologies i convertir Girona en una "ciutat intel·ligent".

Catalans connectats

Aquest estudi analitza quin ús fa la població de tot l'Estat d'Internet. Pel que fa als hàbits dels catalans, destaca que tres quartes parts es connecten diàriament a Internet i que set de cada deu usa habitualment l'ordinador. Del total d'internautes que hi ha a Catalunya, la meitat fa servir xarxes socials també habitualment. Es tracta, sobretot, de xarxes socials com Facebook o Twitter.

L'estudi també detecta que l'ús dels ordinadors continua creixent. Al 2011, un 75,7% de les llars catalanes tenien ordinador, mentre que l'any anterior la xifra era del 71%. Malgrat tot, el que més està creixent és l'ús de les tabletes electròniques i els telèfons intel·ligents. De fet, l'estat espanyol és el país europeu on hi ha més gent que té un telèfon intel·ligent.

Sobre els usos que fan els catalans d'Internet, destaca que el 27,2% dels internautes ha usat la xarxa per buscar feina i un 23,6% per fer compres. Pel que fa a les edats, els joves entre els 16 i 24 anys són els usuaris que més utilitzen Internet (el 85,3% hi accedeix diàriament) però el grup d'edat que més creix -sis punts respecte l'any anterior- és el de les persones de 55 a 64 anys, entre els quals un 43,7% fa ús habitual de la xarxa.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assistit a la presentació de l'estudi. Puig ha reflexionat entorn als reptes dels ciutadans per adaptar-se a les noves tecnologies i ha apuntat que la transformació tecnològica genera "incerteses i estat de confusió" entre els catalans. Per això, ha celebrat que estudis com aquest "aportin llum" i permetin diagnosticar els hàbits i usos dels catalans respecte a Internet.

Durant l'exposició, el director general de Telefònica a Catalunya, Kim Faura, s'ha preguntat què s'hauria de fer per créixer més i millor gràcies a les noves tecnologies. Segons el conseller, a Catalunya li calen estructures d'estat que permetin apostar per aquesta via. "Per créixer necessitem eines que no tenim com una hisenda pròpia, poder gestionar les nostres infraestructures o recaptar els nostres impostos", ha declarat.