Eulen es queda sense l'ambulatori de l'Escala

La Generalitat anul·la l'adjudicació

L'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat ha declarat nul·la l'adjudicació de la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala a l'empresa privada Eulen. Aquesta firma, sense experiència en el sector i centrada en la neteja i la seguretat, va guanyar el concurs per gestionar el CAP d'aquest poble i de set consultoris de la zona. Ara, però, aquest organisme ha estimat parcialment les al·legacions presentades per la Fundació Salut Empordà, sense ànim de lucre i que feia 12 anys que s'encarregava de l'ABS.

La resolució conclou que hi ha hagut errors en les bases i, per tant, anul·la tot el procediment, que haurà de començar de zero. Eulen podrà presentar recurs davant el TSJC. L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala a l'empresa Eulen ha estat una qüestió espinosa des del principi i ha despertat recels al territori perquè, per primer vegada, una empresa privada amb ànim de lucre i sense experiència prèvia en el sector s'encarregaria de gestionar centres d'atenció sanitària. 

El Servei Català de Salut va adjudicar definitivament la gestió de l'ABS a Eulen per 2,4 MEUR (milions d'euros) a finals de gener. Llavors, la Fundació salut Empordà -que també es va presentar al concurs i feia 12 anys que gestionava l'ABS- va presentar recurs demanant que se suspengués l'adjudicació.

Ara, l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat ha estima part de les al·legacions presentades per la Fundació Salut Empordà i ha declarat nul el concurs, que s'haurà de començar de zero. L'adjudicatari, Eulen, pot presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Està previst que el conseller de Salut, Boi Ruiz, detalli els motius de l'anul·lació del concurs i quins seran els passos a seguir per a la gestió de l'ABS en una compareixença aquest dijous al matí.

El concurs adjudicava a Eulen la gestió del CAP de l'Escala i de set consultoris de la zona. En total, l'ABS de l'Escala és la de referència per a 170.000 ciutadans de nou municipis. Durant els darrers 12 anys, la gestió d'aquesta ABS ha estat a mans de la Fundació Salut Empordà, que es va presentar al concurs i que gestiona també l'hospital de Figueres. Eulen és una empresa especialitzada en neteja i seguretat que va entrar fa pocs anys en el negoci de l'atenció a la dependència i a la gent gran.