El PSC diu que els PGE porten la redacció de l'estudi del baixador del TAV a l'Aeroport de Girona

El diputat socialista Marc Lamuà confirma que l'Estat invertirà uns 100 MEUR en infraestructures

L'Estat manté el compromís de desencallar el baixador del Tren d'Alta Velocitat (TAV) a l'Aeroport de Girona, tal com assegura el diputat del PSC al Congrés de Madrid, Marc Lamuà. En aquest sentit, el socialista ha assegurat que "no hi ha una partida concreta" per aquest projecte, però sí que Aena els ha confirmat que mantindrà el compromís de fer l'estudi per tirar endavant el projecte. Aquest estudi s'inclou en els 6,47 milions d'euros que Aena invertirà el 2023 a l'aeroport gironí, segons el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Aquest dilluns el diputat socialista ha desgranat el projecte de PGE a la demarcació i ha detallat que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) mantindrà la inversió de 107,5 milions d'euros a la demarcació de cara al 2023. Es tracta d'una xifra similar a la del 2022. Malgrat tot, Lamuà ha insistit que el volum d'inversions general de l'Estat a la demarcació creixerà fins als 112 milions.

Entre elles hi ha els 2,16 milions per l'N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva o acabar els estudis de la variant de Figueres (que costen 1,5 milions més). Per altra banda, el diputat ha recordat que el govern espanyol ja va anunciar un programa d'actuacions a l'AP-7 que haurà d'adaptar-la a "les noves dinàmiques de trànsit" que s'han produït arran de l'alliberament dels peatges. Aquest paquet d'actuacions preveu l'estudi de la construcció de dos nous accessos a l'autopista a l'Alt Empordà.

Pel que fa a les inversions ferroviàries, els PGE preveuen una "renovació integral" de l'estació de tren de Maçanet-Massanes i una millora del pont ferroviari sobre el riu Ter. Es tracta de millores que s'inclouen en les inversions que es faran a la xarxa de Rodalies.

13 MEUR per a joves gironins

Pel que fa al bo cultural jove, l'Estat preveu repartir 7,2 milions d'euros entre 18.000 gironins. Es tracta d'un bo cultural en què es donaran 400 euros a les persones que compleixen 18 anys perquè els destinin a productes culturals com entrades de concerts, llibres o festivals d'arts escèniques. Per altra banda, Marc Lamuà ha anunciat que es consolida el bo de lloguer jove i que preveu arribar a un miler de persones de les comarques gironines amb 6 milions d'euros que serviran per pagar el preu de l'habitatge.

Girona, l'última demarcació sense arxiu actualitzat

Pel que fa a l'Arxiu Provincial, el diputat gironí ha insistit que el govern espanyol mantindrà la inversió plurianual prevista per a la construcció de la nova seu. "Quan l'Ajuntament de Girona es decideixi, es podrà començar a fer", ha afegit Marc Lamuà. En aquest sentit, el socialista ha lamentat que Girona és l'única demarcació "de tot l'Estat" que no ha "posat al dia" l'arxiu provincial.

En l'àmbit cultural, els PGE preveuen subvencionar festivals com el Temporada Alta amb 200.000 euros. El govern espanyol també donarà 100.000 euros a l'Ajuntament de Banyoles per finançar la reforma del Museu Arqueològic Comarcal, 35.000 euros a l'Ajuntament de Portbou (Alt Empordà) per la Casa Natal de Benjamin Walter i 75.000 euros a la Fundació Salvador Dalí.