Girona tornarà a donar la benvinguda a l'estiu amb 'Nits de Clàssica'

La segona edició del certamen se celebrarà del 28 de juny al 14 de juliol

Girona tornarà a gaudir aquest estiu de la millor música clàssica amb la segona edició del cicle 'Nits de Clàssica', que organitza l'Auditori de la ciutat. Recitals de grans intèrprets catalans i de tot l'Estat en espais monumentals de la capital gironina són l'essència d'aquest certamen, que enguany torna amb vuit concerts a la Catedral de Girona, el seu claustre, l'Auditori de Girona, l'Auditori la Mercè i el claustre de sant Domènec. René Jacobs amb l'Akademie für Alte Musik Berlin, Josep Pons i la JONC, Andreas Staier amb Alexander Melnikov, Ton Koopman, el Quartet Mosaïques i Javier Perianes són els grans noms de la segona edició del cicle, que se celebrarà entre el 28 de juny i el 14 de juliol.

Després de la bona experiència de l'any passat, amb una ocupació mitjana del 84% i 2.500 espectadors, el cicle repeteix enguany i "amb un cartell força privilegiat", en paraules del seu director, Víctor Garcia de Gomar. Enguany l'organització ja es conformaria amb un 80% d'ocupació.


Aquest cicle de concerts de música clàssic en espais monumentals de la ciutat va néixer el 2012 amb l'objectiu de completar l'oferta cultural de l'estiu a la ciutat. Al parer de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la segona edició "creix en qualitat i en arrelament a la ciutat, que fa de la música un dels seus motors de capitalitat cultural". Per l'alcalde, aquesta combinació de "música, patrimoni i gastronomia" que ofereix el festival, ratifica el concepte de Girona com a "milla d'or cultural" del país.

A més, Puigdemont insereix aquest cicle dins la "temporada de festivals de música", agrupats sota el nom de 'Girona ciutat de festivals'. Aquest curs ja ha començat, explica, amb el debut del festival Strenes. Amb 'Nits de Clàssica', Girona i les comarques gironines "amplien" per davant aquesta temporada estiuenca de concerts.

De fet, l'Ajuntament es bolca en la celebració d'aquest cicle i aporta més de la meitat del seu pressupost de 160.000 euros, aproximadament uns 100.000 euros. El director del cicle, Víctor Garcia de Gomar, agraeix aquest suport, sense el qual no es podria fer la contractació de segons quins artistes participants.

Entre les propostes d'aquest any destaca la presència del director René Jacobs, protagonista del concert inaugural que tindrà lloc a la Catedral de Girona el 28 de juny. Jacobs dirigirà l'Academie für Alte Musik Berlin. L'organista Ton Koopmant també és un nom destcat. Koopmant interpretarà peces de compositors ibèrics del Segle d'Or i després la Toccata i fuga en Re menor de Bach.

El Quartet Mosaïques, una de les millors formacions de cambra amb instruments històrics actuarà a l'Auditori de la Mercè el 30 de juny. D'altra banda, el pianista Àlex Alguacil interpretarà dues partitures inèdites de Mozart al Claustre de la Catedral.

L'únic concert que se celebrarà a l'Auditori de Girona serà protagonitzat per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), amb direcció de Josep Pons, que interpretarà la Simfonia Turangalia, considerada la millor partitura de la segona meitat del segle XX.

També destaca, per la singularitat de l'espai, el concert de cant gregorià que Psallentes oferirà el 13 de juliol al claustre del Monestir de Sant Daniel, en el marc de les celebracions del seu mil·lenari. El concert anirà a càrrec de vuit veus femenines d'aquesta formació, considerada una de les més reputades del món en la seva especialitat. D'altra banda, el cicle ha programat dos concerts gratuïts al claustre de Sant Domènic dedicats als joves intèrprets catalans. En col·laboració amb les Joventuts Musicals de Girona, aquests concerts seran protagonitzats pel Trio Areté i el Quintet DaCap.

El cicle 'Nits de Clàssica' inclou encara un tercer ingredient. Es tracta de la vessant gastronòmica, concretada en una proposta gasro-lúdica, 'l'Espai Diví, en què s'ofereix al públic la possibilitat de tastar plats de la gastronomia local en un espai inèdit del Barri Vell de la ciutat: la terrassa del Museu d'Història de Girona.