Jutgen tres acusats d'assaltar els amos d'un hotel de Cantallops en ple confinament

Les víctimes relaten que els encaputxats els van lligar, colpejar i emmordassar

L'Audiència ha començat a jutjar tres acusats que s'enfronten a 11 anys de presó per assaltar un matrimoni que regenta un hotel a Cantallops (Alt Empordà). El robatori violent va passar el vespre del 16 de març del 2020, en ple confinament.

El judici, que s'allargarà fins dijous, ha començat amb la declaració de les víctimes. El matrimoni ha explicat que els assaltants, que anaven encaputxats i tenien accent sud-americà, els van colpejar, els van lligar i emmordassar, i els van amenaçar amb un ganivet.

Els lladres van regirar la casa on vivien -annexa a l'hotel- i entre d'altres, van robar 1.000 euros en efectiu i diversos rellotges. Els Mossos van detenir els acusats mesos després, al desembre. Tots ells estan en presó preventiva.

El judici, que es fa a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha començat aquest dilluns amb les declaracions de les víctimes i dels investigadors dels Mossos d'Esquadra. Segons el guió, està previst que els tres acusats declarin dijous, al final del judici.

La parella ha explicat que el dia dels fets no hi havia ningú a l'hotel. Eren els primers dies de confinament estricte per la covid-19 i l'establiment estava tancat. Cap a les vuit del vespre del 16 de març del 2020, l'home tornava a casa després de treballar en un altre negoci que tenen a La Jonquera.

Segons ha explicat a la sala de vistes, quan va arribar a casa i va baixar del vehicle, va sentir una fressa i gairebé no va tenir temps de girar-se perquè dos homes el van atacar per l'esquena, se li van llançar al damunt, el van colpejar amb les mans i amb un pal i el van fer a caure a terra. No els hi va poder veure la cara perquè anaven encaputxats però sí que va poder identificar que hi havia un tercer assaltant i que tots ells tenien accent de la República Dominicana.

Els lladres el van lligar i immobilitzar i el van emmordassar amb cinta americana. En aquell moment, i alertada pels crits d'auxili, la dona va sortir a l'exterior de la casa: "Com que plovia, em pensava que la meva parella havia caigut a terra. Quan vaig sortir el vaig veure a terra i amb dues ombres a sobre. Una tercera persona se'm va abraonar a sobre , em va fer caure i em va lligar i tapar la boca amb cinta".

Quan la parella ja estava immobilitzada, segons han continuat declarant al judici, els van arrossegar fins a dins la casa mentre els colpejaven amb l'objectiu que revelessin on hi havia la caixa forta: "Els hi dèiem que no en tenim però no paraven d'insistir". En aquell moment, l'home ha explicat que els assaltants el van arribar a amenaçar amb un ganivet, que li van passar per l'esquena i la panxa, on li van fer un "petit tall". Els van continuar atemorint dient que si no els hi deien on eren els diners, els hi tallarien una orella.

Diners i rellotges

Aleshores, la dona va recordar que al despatx hi tenia un sobre amb uns 600 euros i els hi va dir als assaltants on el podien localitzar. "Em van dur fins allà perquè no el trobaven i, quan vam tornar a l'habitació, vaig veure que un altre duia una maleta meva on ja havia ficat les joies i els rellotges que teníem a casa. Ho van trobar ells mateixos", ha afegit.

Els lladres van reclamar que desconnectessin el sistema de videovigilància per poder accedir a l'hotel però, entre el nerviosisme i les lesions que els hi havien provocat durant l'assalt violent, no van poder-lo desactivar ni amb el reconeixement facial ni amb les empremtes.

Abans de fugir amb el botí, els assaltants van immobilitzar el matrimoni reforçant les lligadures de cames i braços per l'esquena. Després d'uns minuts de silenci, la parella es va atrevir a parlar. Quan es van adonar que estaven sols, la dona va aconseguir alliberar-se: "No sé ni com". Va haver d'agafar unes tisores per tallar la corda que lligava la seva parella.

No van poder trucar als serveis d'emergències perquè els lladres s'havien endut els seus mòbils. Per això, van avisar els seus familiars a través de les xarxes socials per demanar ajuda. "Ens vam tancar a dins amb clau fins que van arribar els Mossos", han explicat.

Els lladres es van endur, segons les acusacions, el sobre amb 800 euros, 200 euros que tenien al vehicle i rellotges i joies.

La parella ha explicat que, arran dels fets, han marxat a viure a un altre lloc i no han tornat a pernoctar en aquest domicili: "Només hi vam anar a buscar les coses i prou".

Càmeres i telefonia

La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a la regió policial de Girona es va fer càrrec del cas. Segons ha explicat el sotsinspector, el primer indici per estirar el fil per identificar els assaltants el van obtenir amb l'anàlisi de les càmeres de videovigilància de la zona: "Va ajudar molt que estiguéssim en confinament perquè pràcticament no hi havia trànsit". Així, van localitzar una furgoneta que feia un recorregut compatible amb l'assalt. Era un vehicle de lloguer i, així, van identificar el primer dels presumptes lladres.

Amb l'estudi de la telefonia, van acabar identificant els altres dos sospitosos. Segons va transcendir en el moment dels fets, els van detenir entre el 18 i el 20 de desembre del mateix any. Un dels presumptes assaltants estava a punt d'agafar un vol en direcció a la República Dominicana quan el van interceptar a l'aeroport de Barajas, a través de coordinació policial.

La fiscalia els acusa d'un delicte de robatori amb violència i dos delictes de lesions amb les agreujants de disfressa, abús de superioritat i aprofitament de lloc. Demana per a cadascun dels processats 15 anys de presó. L'acusació particular eleva la petició a 16 anys.

Les defenses, encapçalades pels lletrats Carles Monguilod, Joan Pere Zapata i Gustavo Álvarez, demanen l'absolució. El judici continuarà dijous a l'Audiència de Girona.