Les biblioteques catalanes celebraran una 'Revetlla' cultural la vigília de Sant Jordi

La iniciativa impulsada pel departament de Cultura dóna autonomia als centres perquè organitzin les activitats

121 de les 365 biblioteques públiques catalanes participaran en la primera edició de la Revetlla de Sant Jordi, que impulsa el departament de Cultura. 22 centres de Girona, 18 de Lleida, 4 de les Terres de l'Ebre, 5 de Tarragona i 72 de Barcelona. Serà el 22 d'abril, i per tant serà una prèvia de la celebració del Sant Jordi a Catalunya.

A més de les activitats d'aquesta proposta, els diversos equipaments i institucions que depenen del departament de Cultura organitzen altres activitats amb motiu de Sant Jordi. Des de la Institució de les Lletres Catalanes es continua apostant per la lectura institucional al Parlament i per l'acció 'Lletres al camp', enguany amb un èmfasi especial amb l'Any Espriu. Coincidint amb el partit de futbol entre el FC.Barcelona i el Llevant, es distribuiran a l'estadi del Barça 15.000 punts de llibre amb cites d'un "dream team" d'autors catalans escollits per l'ocasió. A més, des del vídeo marcador, el jugador del Barça Cesc Fàbregas llegirà uns versos d'Espriu.

D'altra banda, diversos equipaments organitzaran visites i portes obertes el dia 23 d'abril i s'iniciarà un concurs per promoure el català entre els joves a través del es xarxes socials.

La cap del servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, ha subratllat que en cap cas volen eclipsar el paper de les llibreries en la celebració del Sant Jordi, sinó tan sols sumar-se a la festa i donar protagonisme a la feina que fan durant tot l'any les biblioteques públiques. És per això que les activitats s'han programat la vigília de Sant Jordi i no el mateix dia.

Al seu torn, Ferran Mascarell ha defensat la iniciativa com la institució al conjunt del sistema bibliotecari d'una nit "que reforci la preparació de la celebració del Sant Jordi, "perquè es llegeixi més, es comprin més llibres" i s'emfatitzi la idea de "festa cívica i cultural".

Segons ha explicat Fenoll la voluntat és mantenir aquesta nova forma de celebració en el temps i ampliar el nombre de biblioteques participants, que enguany seran 121 de les 365 existents. D'altra banda, la responsable de les biblioteques públiques catalanes ha informat que la dotació econòmica pel "préstec bibliotecari" va ser 'd'un milió d'euros l'any 2011 i una mica més el 2012, i que la voluntat és mantenir aquesta quantitat per assegurar la qualitat i les novetats en l'oferta de préstec de les biblioteques catalanes.

La biblioteca provincial de Girona, el 2014

A propòsit del sistema bibliotecari català, Ferran Mascarell ha anunciat que la biblioteca provincial de Girona està en una fase avançada i que podria inaugurar-se abans del Sant Jordi de 2014. La de Girona serà la biblioteca pública més gran de Catalunya amb 7.000 metres quadrats. Mascarell ha celebrat l'avanç d'aquest equipament com una "magnífica notícia" per Girona i per tot Catalunya.

Pel que fa a la biblioteca provincial de Barcelona, en canvi, el conseller ha reiterat que aquesta és "l'assignatura pendent de l'Estat des de fa més de 100 anys". En el seu lloc, ha apuntat Mascarell, "la ciutat ha fet el que no ha fet l'estat, amb un pla de biblioteques imponent" que en els últims quinze anys ha fet que Barcelona passi de 13 biblioteques a 42, de 700.000 usuaris a 15 milions d'usuaris i 400.000 barcelonins amb carnet de biblioteca.