Girona convoca una consulta per limitar el nombre d'apartaments turístics

El regidor d'Urbanisme confia en aprovar inicialment els criteris en el plenari del novembre

El 18 de novembre finalitza la moratòria de llicències d'apartaments turístics a Girona. La intenció del govern local, però, és que es doni continuïtat a aquesta restricció amb la moratòria que hi haurà amb l'aprovació inicial d'una nova normativa en el plenari del mes de novembre.

Es tracta d'una modificació puntual del PGOU que s'està ultimant des de l'àrea d'Urbanisme. Per aquest motiu, el 23 de setembre el consistori va obrir una consulta prèvia a la ciutadania per demanar-los propostes en aquest sentit.

Aquest és un tràmit que marca la Llei de Procediment Administratiu en referència a normatives reglamentàries que s'aprovin. L'esmentada llei fixa que "si hi ha una problemàtica o una temàtica" que l'ajuntament vol abordar amb una norma reglamentària, cal que es fixi una consulta amb caràcter previ a l'aprovació. En aquest procés, els veïns i entitats podran fer propostes sobre quins criteris creuen que l'ajuntament hauria de tenir en compte a l'hora de "marcar un llindar d'HUT en determinades zones" de la ciutat.

La consulta estarà oberta fins el 21 d'octubre i a partir d'aquest dia es recolliran totes les propostes rebudes i s'estudiarà si s'incorporen i de quina manera ho fan aquestes aportacions ciutadanes. Un procediment que es farà ràpidament per tal que a principis de novembre el plenari de la ciutat pugui aprovar de forma inicial la modificació puntual del PGOU en referència a la limitació d'apartaments turístics.

De pla especial a modificació del PGOU

El regidor d'Urbanisme de Girona, Lluís Martí, ha detallat que en un principi el consistori preveia fer un pla especial però finalment s'ha decidit que a nivell jurídic aquest document es converteixi en una modificació del planejament urbanístic de la ciutat. Martí ha remarcat que tot i el canvi jurídic, l'essència de la normativa seguirà essent la mateixa i es fixarà un percentatge d'Habitatges d'Ús Turístic.

El que encara no s'ha tancat és quin serà aquest percentatge que servirà de llindar. El titular d'Urbanisme de Girona ha assegurat que des del punt de vista tècnic encara no s'ha acabat de valorar i també caldrà buscar "una justificació molt clara" a nivell jurídic per garantir que no es va en contra de la directiva de serveis. Lluís Martí ha recordat que aquesta normativa "restringeix molt els supòsits en què les administracions poden limitar una activitat econòmica", com ara els apartaments turístics.

Malgrat tot, el regidor ha recordat que en estudis anteriors es fixava que els apartaments no superin el 15% dels habitatges residencials. Martí creu que aquest és "un percentatge raonable" i segurament la normativa anirà per aquesta línia, tot i no poder concretar encara la xifra exacta.