Cerquen consens per la creació d'una Regió Policial a l'Alt Empordà

L'objectiu és "corregir la falta d'agents" que pateix el territori

La formació política Figueres Futur farà arribar en els propers dies una proposta a tots els ajuntaments de l’Alt Empordà perquè subscriguin formalment la petició per reclamar al Departament d’Interior la creació d’una Regió Policial pròpia dels Mossos d’Esquadra a la comarca amb l’objectiu de corregir la falta d’agents que pateix des de fa anys aquest territori.

La demanda es farà als alcaldes perquè els respectius plens municipals aprovin un acord de suport a la iniciativa, que es traslladarà al president de la Generalitat, Pere Aragonès; al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; i al director dels serveis territorials d’Interior a la demarcació de Girona, Jordi Martinoy.

Actualment, els ajuntaments de Figueres, Roses, Castelló d’Empúries, Llançà i Palau-saverdera ja s’han adherit a aquesta iniciativa, en la majoria de casos amb unanimitat política, en una iniciativa dels grups municipalistes de Figueres Futur, Gent del Poble de Roses, Som Empuriabrava i Castelló, Alternativa per Llançà i Alternativa per Tothom de Palau-saverdera, agrupades a la plataforma Tots per l’Empordà.

El regidor a l’Ajuntament de Figueres i portaveu de Figueres Futur, Carles Arbolí, explica que “davant els problemes de seguretat que patim a la ciutat i a la resta de la comarca és més necessari que mai sumar complicitats i aportar solucions que permetin resoldre el dèficit de mossos que s’arrossega des de fa anys a l’Alt Empordà”.

La iniciativa es va començar a treballar fa quasi un any i, segons Arbolí, “avui ja hem aconseguit que la proposta estigui damunt la taula del conseller d’Interior i que els principals ajuntaments de la comarca se l’hagin fet seva”. És per això que “ara cal seguir sumant adhesions i fer un front comú real perquè tothom prengui consciència que la millora de la seguretat a l’Alt Empordà passa per tenir una Regió Policial pròpia”.

Actualment Girona és l’única demarcació catalana que compta amb una sola Regió Policial dels Mossos d’Esquadra, la qual cosa provoca que totes les unitats especialitzades del cos estiguin centralitzades a la ciutat de Girona. La Regió Policial Girona Nord, que englobaria bàsicament la comarca de l’Alt Empordà, seria una eina per reequilibrar la presència territorial dels Mossos d’Esquadra i acabar amb el greuge de la demarcació de Girona, de ser l’única de Catalunya amb una sola regió policial unificada.

El fet que l’Alt Empordà tingui la principal i més transitada frontera de l’Estat amb la resta d’Europa; que sigui la comarca amb més municipis de Catalunya; que la seva capital sigui la segona ciutat de la demarcació amb una problemàtica social i delinqüencial molt acusada; que rebi un importantíssim flux turístic internacional; que aculli la única presó de la demarcació de Girona i que tingui una taxa de criminalitat alta associada a les seves característiques i ubicació (només a Figueres els delictes han crescut més d’un 30% el darrer any), són raons de pes suficients que justifiquen la configuració d’aquesta Regió Policial pròpia. Aquesta situació, a més, provoca una sobrecàrrega de feina, sovint inassolible, a les diferents policies locals.

La Regió Policial Girona Nord forçaria a dotar tota la zona de més efectius i recursos, així com la presència permanent de les unitats especialitzades del cos, com l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), investigació o policia administrativa, actualment a Girona. D’aquesta forma, implicaria reforçar les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Figueres i Roses, consolidar les comissaries de districte de la Jonquera i l’Escala, ampliar els serveis i la dotació de l’Oficina Policial de Portbou i ubicar una nova seu de la Regió Policial en un espai que s’hauria de determinar, a l’àrea urbana de Figueres i ben connectat amb la resta de la comarca i amb les principals vies de comunicació.