El IV Fòrum Impulsa se centrarà en la col·laboració per estimular el creixement

El tenor Plácido Domingo i la directora de creació del Circ du Soleil, entre els ponents

"El Fòrum Impulsa és un cercle virtuós de compromís que es retroalimenta per ajudar-se a sí mateix". Així ho definia el president del comitè organitzador, Josep Lagares, aquest dimarts durant la presentació de la nova programació que es farà a l'Auditori de Girona en què ha subratllat la voluntat de fer "un pas més" en aquest quarta edició. Lagares ha explicat que davant la necessitat que el país emprengui "per oportunitat" i "no només per necessitat", el Fòrum Impulsa ha decidit fer un pas endavant pe "consolidar-se" com a un instrument generador del que anomenen "impacte efectiu i mesurable" de la joventut. La clau, segons Lagares, es troba en complir els següents passos. "Detectar oportunitats, trobar recursos i compartir actituds per ajudar als joves a ser agents de canvi per a ells i tota la societat".

És per això, que enguany s'ha apostat per ampliar un dia més i separar les conferències del lliurament de premis de la Fundació Príncep de Girona -es farà el 26 de juny-per donar més visibilitat als premiats, entre els quals hi ha el director general de l'Associació Educativa Ítaca, Felipe Campos, en l'àmbit Social. La conferència inaugural anirà a càrrec del tenor Plácido Domingo que parlarà de "Descobrir el teu talent i apassionar-te" i l'actuació de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG) amb Jaume Lleixà com a coordinador artístic. L'acte serà presentat per l'actriu gironina Carla Nieto.

Pel que fa al gruix de les ponències d'emprenedoria -hi haurà 20 ponents convidats-, aquestes es concentraran el 27 de juny i s'estructuren en tres àmbits, com són Idees, Recursos i Actituds. Les presentaran les periodistes Pepa Fernández i la banyolina Ester Bertran. Destaca la participació d'emprenedors que tenen una gran projecció internacional, com és el cas de la directora de creació de Cirque du Soleil, Lyn Heward, una persona que "irradia futur, passió i creativitat" segons paraules de Lagares, que ha anunciat que farà la conferència d'obertura.

També es comptarà amb la presència de Fernando Fabre, un referent mundial en el camp del moviment global per catalitzar el creixement econòmic amb la selecció dels millors emprenedors d'alt impacte a través d'Endeavor Global, una organització sense ànim de lucre. Destaca també la participació de l'impulsor del 'Falling Whistles' (Xiulets Caiguts), una campanya que té com a lema 'ús del xiulet per a un món millor' que recapta donacions per fomentar la pau al Congo i a la resta de planeta.

Pel que fa a nivell català, parlaran dos representants del micromecenatge, Jonàs Sala -cofundador i soci de Verkami- i Sergi Figueres -cofundador i CEO de Worldcoo, una xarxa inspirada pel Fòrum Impulsa 2011 on ONG, persones i empreses interactuen per aportar valor a les parts.

I com a primícia mundial, s'organitzarà un cara a cara amb la soprano Barbara Hendricks i la cantant barcelonina Elena Gadel que porta per nom 'Més enllà del teu talent'. El missatge final que es donarà és el que han anomenat 'compromou-te'.

Noves plataformes d'interacció

Una de les novetats d'enguany és la incorporació de nous formats innovadors, com és el cas de l'anomenat 'Projectarium' i els 'Clouse Encounters', pensats per fomentar la interacció amb ponents i assistents i facilitar la recerca de finançament a projectes innovadors. També es presentarà una aplicació de mòbil perfeccionada i les conferències seran retransmeses per quatre canals diferents d'Streaming.

En total, es preveu que hi hagi 1.400 participants, la meitat dels quals són menors de 35 anys. Per poder assistir-hi, cal enviar un formulari on s'expliquin els motius per als quals els interessats es consideren un "agent de canvi" amb idees. En el cas dels 'seniors', els interessats en d'exposar què tenen pensat posar a disposició dels anteriors, els juniors, com ara recursos o la seva experiència professional.

Un pressupost similiar al del 2012

El pressupost d'aquesta nova edició serà de 390.000 euros, molt similar a l'any passat, que aportaran els patrons de la fundació. Els ponents no cobren per participar al fòrum. A part, també hi ha previst recaptar 80.000 euros més de les empreses col·laboradores que aniran destinats a donar beques -allotjament, manutenció i/o desplaçament- a 200 joves. L'any passat es va arribar a 139 nois i noies amb un pressupost de 50.000 euros.

Segons ha explicat el president del comitè organitzador, Josep Lagares, el debat al voltant de la monarquia espanyola no ha interferit per res en les activitats de la fundació i de fet, assegura que "el missatge del Fòrum Impulsa ha calat a la societat fins al punt que cada cop hi ha més demanda de patrons" per formar-ne part.