Roses decideix congelar algunes taxes per l'any 2023

Incrementarà en canvi les de construcció, aigua, ocupació de via pública i menjador de llars d'infants

L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) torna a congelar els impostos d’IBI, IAE, circulació i plusvàlua i les taxes de recollida de residus i clavegueram, mentre que les construccions, l’abastament d’aigua, l’ocupació de via pública del mercat no sedentari i el menjador de les llars d’infants, augmentaran les seves tarifes per ajustar-se al costos reals dels serveis. Es mantenen les bonificacions dirigides a la promoció de les energies renovables i s’incorpora la gratuïtat per als alumnes de P2 de les llars d’infants municipals.

Marc Danés, regidor d’Economia i Hisenda de Roses, destaca que "amb l’aprovació d’aquestes ordenances fiscals, l’Ajuntament assumeix l’increment en el cost dels serveis que ofereix, amb l’objectiu que aquest no repercuteixi sobre la ciutadania en l’actual moment de crisi econòmica. Per això, la majoria d’impostos, taxes i preus públics, seguiran congelats aquest 2023, mantenim la totalitat de bonificacions tant per a persones físiques com per a entitats del municipi i apostem per la gratuïtat dels serveis que ofereixen les llars municipals".

Joan Plana, alcalde de Roses, destaca "la coherència i estabilitat que testimonien les  ordenances que avui aprovem. Arribem a l’últim exercici pressupostari de la legislatura i ho fem mantenint la línia de treball i rigor en la gestió fiscal municipal i evitant la pujada d’impostos i taxes als nostres ciutadans i ciutadanes, no tan sols en a aquest darrer any de mandat, sinó prosseguint amb la congelació marcada des del primer exercici pressupostari. En aquest sentit, vull agrair la feina feta des dels departaments municipals per fer-ho possible, així com les aportacions del tots els grups municipals del ple durant aquests quatre anys".

D’aquesta manera, els impostos de l’IBI, IAE, impost de Circulació i Plusvàlua, continuaran un any més sense pujar les seves quotes durant l’exercici 2023 i es mantenen totes les bonificacions, incloses les de darrera incorporació, com la del 50% en el rebut de l’IBI durant 5 anys, per a aquells habitatges que incorporin instal·lacions de generació elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum.

L’únic impost que es modificarà, serà doncs l’impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres-ICIO, que  incrementa el tipus de gravamen del 3,5% actual a un 4%.

Ajustos i adaptacions

En l’apartat de taxes municipals, els serveis de recollida i eliminació de residus i clavegueram mantenen les seves tarifes sense cap variació, mentre que les modificacions respecte a 2022 es produeixen en les taxes pel subministrament d’aigua i per l’ocupació de la via pública del mercat no sedentari.

En el primer cas, el subministrament d’aigua incrementa les tarifes en un 5%. Aquest és l’únic increment de taxes que afecta al conjunt de la ciutadania, suposant per a l’Ajuntament un ingressos extres d’uns 67.000 euros, recaptació petita atenent el pressupost de despeses de Roses, d’uns 38 MEUR. Marc Danés assenyala que l’objectiu d’aquest augment, per tant, "més que una finalitat recaptatòria, té per missió sensibilitzar la ciutadana sobre la necessitat de ser molt prudents amb el consum d’aigua, un bé escàs, i el seu malbaratament, per evitar possibles restriccions en el futur, tal i com s’ha viscut ja enguany en alguns punts de Catalunya".

L’ocupació de la via pública de les parades fixes del mercat no sedentari de Roses augmentaran en 2023 un 9%, passant de 77,37 euros per metre lineal o fracció i any actuals, a 84,33 euros. El regidor ha destacat que "en aquest punt cal tenir en compte que segons l’estudi actualitzat de valors de mercat, aquest preu podria arribar fins a una tarifa de 102,44 euros. La pujada fins als 84,3 euros ha estat consensuada amb els marxants i l’increment de recaptació que s’aconsegueixi es destinarà a activitats de promoció del mercat setmanal".

D’altra banda, la taxa del servei d’higiene públic passa de 0,20 a 0,50 euros per l’ús de lavabos automàtics i de 0,50 euros en el cas dels wc instal·lats a les platges, que fins ara no es pagaven.

Gratuïtat de P2 a les llars d’infants i nou preu del menjador

Les ordenances fiscals 2023 estableixen, d’acord a la legislació vigent de la Generalitat, la gratuïtat de les quotes dels alumnes de I-2 (anterior P2) de les llars d’infants municipals, quantificades en 1.600 euros per plaça, tant del curs escolar com del curs d’estiu. El servei de menjador es veurà incrementat en un euro (passa a ser de 6,5 euros), per fer front als augments de costos tant de les matèries primeres com del transport i també a la  incorporació en el servei del subministrament de l’utillatge i material necessari (plats, gots, coberts, safates, bols, espremedor, termòmetre d’aliments, entre d'altres).

"Un augment- assenyala Danés-, que considerem molt assequible per a les famílies, i on cal destacar que Roses, a diferència d’altres llars municipals, no cobra a les famílies els serveis de monitoratge d’acollida matinal de 8 a 9 h, ni de la franja de migdia de 12 a 15 h, que representen un cost de 50 i 152 euros respectivament, i dels quals se’n fa càrrec l’Ajuntament."

Els preus públics incorporen l’oferta de noves activitats

El servei de visites al Castell de la Trinitat i a la Ciutadella, incorporen l’ús d’ulleres de realitat virtual (8 euros) prevista per a 2023. També els preus públics corresponents a promoció turística incorporen les noves activitats amb què l’Àrea de Turisme està ampliant la seva oferta, i s’unifiquen per conceptes o temàtiques, com ara les activitats aquàtiques de descoberta de l’entorn natural (3 euros), de descoberta en e-bike (12euros), de benestar personal (mindfulness, harmònics,... a 10 euros), o les diferents opcions d’activitats enogastronòmiques (visites, cursos, tasts, ... a 12 euros).

Per últim, l’Arxiu Municipal s’adapta als preus del mercat i eximeix de pagament les reproduccions o comunicacions de documentació municipal que tingui caràcter divulgatiu de la vila de Roses o les que no tinguin ànim de lucre.