Multa de 51.100 € al 'Paradise' per tenir càmeres al vestuari de les noies

Els Mossos d'Esquadra van veure com els dispositius gravaven fins a quinze noies desvestint-se

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha multat amb 50.000 euros el macroprostíbul de la Jonquera per tenir dues càmeres de videovigilància al vestuari de les noies. Durant una inspecció al 'Paradise', els Mossos d'Esquadra van veure com els dispositius gravaven fins a quinze prostitutes desvestint-se i canviant-se de roba. La resolució de l'agència conclou que les imatges constitueixen una "infracció greu" de la Llei de Protecció de Dades i són "especialment agressives" contra la dignitat de les noies. Apart d'aquesta sanció, l'agència ha imposat una segona multa al 'Paradise' -en aquest cas, de 1.100 euros- perquè no tenia cap fitxer de videovigilància inscrit al Registre de Protecció de Dades.

La inspecció policial al 'Paradise' que ha derivat en una multa contra la seva gestora (l'empresa La Vimetera S.L.) va tenir lloc el 29 de maig del 2012. Els agents van comprovar el sistema de seguretat del local. En total, el prostíbul tenia setze càmeres de videovigilància, que enviaven tot allò que gravaven fins a un monitor situat al despatx del director. Les imatges que captaven els aparells s'enregistraven i es guardaven durant deu dies.

Els mossos van veure com dos dels dispositius enfocaven directament "una habitació amb taquilles situada a l'entrada del local", segons recull la resolució de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AGPD). En aquell moment, les càmeres estaven gravant quinze prostitutes, que s'estaven "desvestint" i canviant-se de roba.

Els Mossos d'Esquadra van aixecar acta i el Departament d'Interior va presentar, el juliol de l'any passat, una denúncia a l'AGPD davant la sospita que les càmeres incomplissin la llei. Ara, l'agència estatal ha tancat l'afer i ha emès una resolució on conclou que les gravacions són una "infracció greu" de l'article 4.1 de la Llei de Protecció de Dades.

L'escrit ressalta que qualsevol càmera de videovigilància que enfoqui un vestuari és una "intromissió a la intimitat". Tot i que l'AGPD es fa ressò que el macroprostíbul és un "local de pública concurrència", la resolució deixa molt clar que s'estaven enregistrant persones "mentre feien activitats de naturalesa privada i íntima".

Invasiu i intrusiu per a la intimitat

L'agència subratlla que les imatges captades als vestuaris, apart de visionar-se en temps real al monitor, també s'emmagatzemaven durant deu dies. "Aquestes circumstàncies suposen un tractament de dades de caràcter personal particularment invasiu i intrusiu per a la intimitat de les persones afectades, i és especialment agressiu amb la seva dignitat", recull la resolució.

L'AGPD conclou que les gravacions al vestuari de les prostitutes en cap cas tenien res a veure amb qüestions de seguretat i vigilància del bordell, i per això les considera una infracció greu. La sanció per aquests incompliments de la llei s'estén entre els 40.000 i els 300.000 euros. En el cas del 'Paradise, l'agència estatal li imposa una multa de 50.000 euros.

Sense registre

Apart d'aquesta multa, la resolució de l'AGPD imposa una segona sanció -en aquest cas, de 1.100 euros- a La Vimetera S.L. El motiu és que, en el moment de la inspecció policial, el 'Paradise' no tenia cap fitxer de videovigilància inscrit al Registre General de Protecció de Dades.

En aquest cas, es tracta d'una "infracció lleu" de la llei, segons resol l'AGPD (a la qual correspon una multa que oscil·la entre els 900 i els 40.000 euros). La resolució de l'agència estatal posa punt i final a la via administrativa i només es pot recórrer presentant un recurs de reposició davant del director de l'AGPD o, directament, presentant un contenciós-administratiu als jutjats.

Envoltat de polèmica

El macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera ha estat, fins i tot abans de la seva obertura, un local polèmic. Va obrir les portes el 21 d'octubre del 2010, després d'una batalla judicial entre l'Ajuntament de la Jonquera i l'empresa La Vimetera S.L.

A finals de l'any passat, el bordell va acaparar portades després que uns desconeguts hi llancessin artefactes explosius i, uns dies més tard, intentessin fer-hi esclatar un cotxe bomba (que van abandonar aparcat a l'exterior del 'Paradise').

El prostíbul, un dels més grans d'Europa, va suposar una inversió de 3 milions d'euros (MEUR).El local compta amb dues sales d'espectacles i 80 habitacions, on hi exerceixen la prostitució fins a 150 noies. El propietari del local, José Moreno, ha estat detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb la prostitució, tràfic de persones i blanqueig de diners.