El projecte per homogeneïtzar el tractament de l’asma pediàtrica arriba a l'Hospital Santa Caterina

Un any enrere ja es van formar els professionals a l'Alt Maresme i la Selva

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) i l’Institut Català de la Salut (ICS) van iniciar l’any 2017 un projecte per unificar criteris i homogeneïtzar processos en el tractament de l’asma pediàtrica amb l’objectiu de millorar l’atenció i promoure que els pacients de l’Alt Maresme i la Selva Marítima siguin diagnosticats, tractats i controlats sota els mateixos paràmetres.

Fruit d’aquesta iniciativa es va crear la Comissió Mixta d’Educació del Pacient Asmàtic Pediàtric (CEPAP), amb professionals de les dues entitats, i l’any passat es va presentar un conjunt de material pensat perquè els professionals puguin utilitzar durant la seva consulta, així com informació perquè puguin compartir i entregar als pacients i a les famílies. També es van crear un total de nou càpsules de vídeos d’entre 2 i 3 minuts de durada, cadascuna en català i també en castellà, on es tracten diferents aspectes de l’asma, així com s’ensenya a aplicar correctament les tècniques d’inhalació perquè els tractaments siguin efectius. Aquest material es va elaborar des d’una visió transversal, amb professionals sanitaris de l’atenció primària i de l’hospitalària.

Ara, els professionals fan un pas en el marc d’aquest projecte territorial, començant a exportar el projecte més enllà de l’Alt Maresme i la Selva, on va néixer. En aquest sentit, avui ha tingut lloc, a l’Hospital de Santa Caterina de Salt, la II Jornada d’Iniciació en l’Educació del Pacient Asmàtic Pediàtric i la seva Família, amb l’objectiu de capacitar els professionals en l’educació d’aquestes persones. Aquesta formació ha estat especialment dirigida a un grup de professionals de l’ICS i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), que tenen com a referència aquest centre sanitari i que treballen a municipis de la Selva Interior i part del Gironès. El projecte s’anirà exportant a la resta de la Regió Sanitària Girona.

L’asma és la malaltia crònica més prevalent en l’edat pediàtrica en la nostra població, suposa una causa important de complicacions clíniques de manera que genera un gran impacte a les consultes d’atenció primària i als serveis d’urgències. La simptomatologia comuna de tots els infants que la pateixen és conseqüència de l’obstrucció bronquial.

L’objectiu del tractament de l’asma és aconseguir un bon control de la malaltia i una bona qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. Un nombre important de tractaments fallits són conseqüència de no administrar la medicació de manera regular o d’aplicar de manera incorrecta la tècnica d’administració de la medicació inhalada. Per a un percentatge elevat dels pacients que s’envien a centres de referència per a l’asma de control difícil, la seva situació millora amb la intervenció educativa (compliment al tractament, tècnica d’inhalació, conceptes de malaltia i dels fàrmacs, etc.), és a dir, el que falla més sovint és el més bàsic.

És per aquest motiu que es considera imprescindible l’educació dels pacients i les seves famílies en el tractament de l’asma, com una part essencial del maneig integral de la malaltia, i situar-la al mateix nivell que la intervenció farmacològica, ja que són absolutament dependents l’una de l’altra.