Pacients amb ictus ingressats al Trueta ja fan rehabilitació a través de realitat virtual immersiva

Forma part d’un projecte de recerca en què participen l’Hospital, la Universitat de Girona i Mutuam

Des d’aquest mes de setembre, els pacients ingressats a la Unitat d’Ictus de l’Hospital Josep Trueta de Girona i que tenen una pèrdua de força a l'extremitat superior són valorats per a la inclusió en un projecte de recerca en el que s'utilitza un sistema de realitat virtual immersiva per a la rehabilitació motora.

En aquest projecte hi participen la Universitat de Girona, Mutuam i el Trueta i té per objectiu analitzar si la rehabilitació amb el sistema de realitat virtual immersiva afegida a la rehabilitació intensiva que se’ls fa habitualment a aquests pacients millora la seva evolució, aconseguint que guanyin en autonomia funcional i en satisfacció. El projecte està dirigit per la Dra. Yolanda Silva, neuròloga del Trueta.

Amb el títol “Desenvolupament d’un projecte de realitat virtual per a la rehabilitació motora i funcional dels pacients amb ictus”, el projecte proposa desenvolupar un entorn de rehabilitació basat en la realitat virtual immersiva, és a dir, aquella que integra els usuaris, mitjançant l’ús d’ulleres 3D, en un ambient on es bloqueja tota la percepció del món real i en el qual només s’interactua amb imatges generades informàticament.

El projecte consta de dues fases. La primera fase, que va culminar el mes de juliol, es basava en el desenvolupament del sistema de realitat virtual immersiva amb la creació d'un entorn virtual per a la realització d'exercicis de rehabilitació per part del pacient. Aquest desenvolupament l'ha dut a terme l'Equip de Recerca del Laboratori de Gràfics i Imatge (GILab) de la Universitat de Girona a partir de les necessitats descrites per part de l'equip clínic, que està format per especialistes en neurologia de la Unitat d'Ictus de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, el Servei de Rehabilitació i per professionals de l'àrea de rehabilitació de l'Hospital d'Atenció Intermèdia de Mutuam.

Aquest mes de setembre ha començat la segona fase del projecte, que consisteix en l’aplicació clínica, és a dir, l’assaig clínic del nou sistema de rehabilitació amb pacients que han patit un ictus. Els pacients s’inclouen en l’assaig clínic durant la fase aguda de la malaltia, mentre estan ingressats a la Unitat d’Ictus del Trueta, preveient que posteriorment podran continuar la rehabilitació intensiva a Mutuam. Tots ells tenen en comú haver patit una pèrdua de força en almenys una de les extremitats superiors.

El projecte ha estat finançat gràcies als diners recaptats a la primera Cursa/marxa solidària per l’ictus a Girona, “Corre per l’ictus!”, que es va celebrar el 10 de novembre de 2019, i a l’ajuda e-health COMG, dotada amb 12.000 euros, i lliurada el 2021 per a aquest projecte de recerca.