Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren al municipi amb protestes de fons

Alguns veïns han aprofitat per concentrar-se i reclamar el traspàs de Rodalies a la Generalitat

Puigcerdà (Cerdanya) ha commemorat aquest dilluns el centenari de l'arribada del tren al municipi amb un acte institucional que ha comptat amb la presència de l’alcalde i regidors de l’Ajuntament de Puigcerdà i representants de Renfe, d’Adif, del Consell Comarcal de la Cerdanya i nombrosos veïns del municipi i de la comarca.

De les tres línies de ferrocarril transpirinenc que es van projectar en el seu dia, a banda de les de Portbou i Hendaia, alguna no es va arribar a completar mai i l’única que actualment hi ha en funcionament és la del transpirinenc Ripoll-Puigcerdà-Acs.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que l’arribada del tren a Puigcerdà va suposar un canvi molt significatiu en matèria d’infraestructures i de mobilitat en una comarca aleshores molt tancada, va comportar una transformació social i econòmica, va impulsar el desenvolupament del turisme i va permetre la connexió ferroviària amb França. També ha reivindicat el tren com a alternativa de transport públic i de mobilitat sostenible, i en aquest sentit ha dit que el tren no ha de ser una infraestructura del passat, sinó sobretot de present i de futur.

L’alcalde també ha reivindicat que ara cal que aquesta línia sigui una autèntica alternativa al transport amb vehicle privat, i per això s’ha de seguir lluitant per tal de que s’hi facin les inversions necessàries per assegurar el seu funcionament i per a solucionar el dèficit crònic que pateix la línia i que haurien d’incloure, entre altres, el desdoblament fins a Ripoll, la millora de tot el tram entre Ripoll i Puigcerdà, que l’ample de via europeu comencés a l’estació de Puigcerdà (per fer de la nostra estació un nòdul de comunicacions ferroviari), la construcció de trams parcials de desdoblament i encreuament i la construcció d’un taller i platja de vies al tram nord de la línia, i completar el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, per tenir una línia de tren del segle XXI.

En el mateix sentit, molts dels veïns congregats també han aprofitat per reclamar les millores que la línia necessita i que es completi el traspàs a la Generalitat. Els actes del centenari han seguit aquest dilluns a la tarda amb la inauguració d’una exposició de maquetes de tren de Ramon Surroca i Jordi Diví, que es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal fins el 6 de novembre.

A banda, i al llarg de l’any, estan previstes diverses accions com la publicació d’un llibre del centenari, la creació d’un joc de taula per part de l’Institut d’Estudis Ceretans, la celebració de conferències i exposicions, l’adequació de la zona verda contigua a les vies del tren o l’aprovació d’una moció per part del ple de l’Ajuntament amb la reivindicació de les millores que necessita la línia.