Figueres congela impostos i taxes per a l'any que ve davant la ''deriva inflacionista''

L'Ajuntament afegeix bonificacions per construir de pisos de protecció

L'equip de Govern de Figueres (ERC,PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) congela els impostos i taxes per a l'any que ve per no augmentar "la càrrega fiscal de les famílies" en la "deriva inflacionista".

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha anunciat la decisió del govern aquest dilluns en una roda de premsa prèvia al ple i ha assegurat que suposa un "important" esforç per a les arques municipals, ja molt "tensionades".

Malgrat la congelació, l'Ajuntament hi inclourà algunes novetats. Entre elles, la rebaixa de fins al 95% de l'ICIO per primera construcció d'habitatges de protecció oficial destinats al lloguer i promoguts per entitats de dret públic i per les obres de rehabilitació d'habitatges amb criteris d'eficiència energètica que hagin obtingut subvencions de la convocatòria dels fons Next Generation.

Es mantindrà la bonificació del 50% en l'IBI dels pisos de protecció oficial i en famílies nombroses (entre el 45% i el 90%); els habitatges amb certificat energètic (50%); aquells que hagin instal·lat sistemes d'aprofitament elèctric (50%) o els béns de naturalesa rústica de les cooperatives agràries (50%). Pel que fa a l'impost de vehicles, es bonificarà el 75% en el cas de vehicles elèctrics i un 95% en els vehicles històrics.

També es bonificarà el 90% de l'ICIO per a obres de millora de locals comercials de fins a 150 metres quadrats i un 50% en casos de nova obertura. Les actuacions de restauració de façanes d'habitatges protegits pels plans especials de Protecció del Centre Històric tindran una rebaixa del 50% en l'impost. Els edificis de més de 35% tindran la mateixa bonificació.

D'altra banda, l'ajuntament mantindrà la reducció de la taxa de servei de recollida de residus per als veïns que utilitzin la deixalleria municipal. En concret, els que hi facin fins a cinc aportacions anuals tindran una bonificació del 15% i els que ho facin més de deu vegades, d'un 50%.

En aquest sentit, Lladó ha insistit que l'actual taxa que es cobra al ciutadà no cobreix ni de lluny el cost real de la gestió de les escombraries a la ciutat i que per fer-ho caldria augmentar-la en "mínim un 40%". "Però som conscient que el servei no és el que tocaria per un servei que està prorrogat i assumim la seva congelació", ha dit Lladó.

L'alcaldessa també ha augurat que serà complicat confeccionar els pressupostos per a l'any que ve tenint en compte la situació econòmica i ha alertat que la revisió a l'alça d'algunes obres que hi ha en marxa farà incrementar la despesa. També ha avançat que els costos energètics derivats dels equipaments públics tindran un pes important en els comptes del 2023. Per això, ha estès la mà als grups de l'oposició per treballar-hi plegats.

Les ordenances fiscals del 2023 s'abordaran al ple d'aquest dilluns en forma de modificació perquè s'hi afegiran les noves bonificacions que s'han inclòs.