El xef Lluc Quintana ''salva'' 100 quilos d'aliments en el projecte Gastrorecup d'Ada Parellada

El restaurant Can Xapes va participar de la iniciativa que enguany arriba a la setena edició

El restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany) va acollir ahir la quarta nit de cuina amb aliments rebutjats del circuit comercial que s'emmarca dins el projecte Gastrorecup, liderat per la cuinera Ada Parellada. El xef de l'establiment, Lluc Quintana, va presentar un menú conformat per tres aperitius, un entrant, un segon i uns postres que es van confeccionar amb ingredients que habitualment no arribarien als supermercats ni les cases dels consumidors.

"Hem recollit uns 100 quilos de menjar que no s'haurien aprofitat i que s'han transformat en aquest àpat", explicava abans de començar Quintana per posteriorment narrar alguns dels defectes que havien exclòs aquests ingredients del circuit; "el pa està fet de fa dos dies i ha quedat sec, el salmó estava mal filetejat, les prunes eren massa madures, els cogombres una mica tocats", va desgranar.

Parellada explicava al seu torn com aquesta setena edició és la primera que ha creuat la frontera de Barcelona amb l'objectiu que de cara a la vuitena edició esperen que més restaurants s'hi afegeixin. L'objectiu és clar: "tornar a valorar els aliments". I és que 1 de cada 3 aliments es descarta i no arriba a taula, ja sigui pel seu aspecte físic o perquè està a punt de caducar. "Quan els restauradors veiem un préssec a l'abocador, sentim un dolor infinit", confessava la xef.

Els plats que els comensals van poder degustar ahir a un preu d'onze euros hi havia una crema de pastanaga, coco i gamba; coca de salmó i de carxofa; hummus de bolets; amanida de pasta, pernil dolç, remolatxa, fonoll, tòfona i ou dur; arròs de crema de verdures i rossinyols i, finalment, pudding de poma amb melmelades.

El projecte, que compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, posarà punt i final avui al Restaurant Albert Guzmán de Sant Carles de la Ràpita.