Girona reedita el projecte amb peces Lego per millorar la inserció laboral a dones majors de 45 anys

S'adreça a residents preferiblement de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla

El Servei Municipal d'Ocupació de l'Ajuntament de Girona reeditarà aquest octubre l’activitat d’inserció laboral “Construïm talent amb LEGO”, que es va programar per primera vegada a la ciutat el passat mes de maig. La proposta té per objectiu millorar les oportunitats d'incorporació al mercat laboral de les dones majors de 45 anys o que tinguin importants responsabilitats familiars o mancances que perjudiquin el seu procés de recerca de feina.

La iniciativa s’adreça a dones preferiblement residents als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla, i que presentin dificultats per accedir al mercat de treball, com ara un baix nivell formatiu o professionalitzador, atur de llarga durada, que hagin patit violència de gènere o formin part d’una família monoparental.

La segona edició de l'activitat tindrà lloc del 10 al 27 d’octubre i hi participaran entre vuit i deu dones. La majoria d’elles són participants del programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social “Treball als barris”, finançat per Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

En el marc de la proposta d’inserció, es formarà les participants per tal que reconeguin les pròpies motivacions, necessitats o obstacles, adquireixin estratègies i mecanismes per afrontar les barreres, millorin les competències transversals, trenquin estereotips relacionats amb els factors personals i de no – discriminació, o afavoreixin la cohesió dins del grup per iniciar l’itinerari de recerca de feina.

Tot plegat, a través de la metodologia Lego Serious Play®, que fomenta la reflexió, la comunicació i la resolució de conflictes. Aquesta forma de treballar facilita que les persones participants, a través del joc i la creativitat, potenciïn l'autoconeixement, l’autoestima i la capacitat de planificació i organització i puguin explorar diferents perspectives de la realitat que les envolta. A més, és una forma d'afrontar autoestigmes relacionats amb els factors personals que poden dificultar l’accés en el mercat de treball de les persones participants, en especial el factor de l’edat.