41 investigadors debaten als Jardins de Cap Roig sobre els reptes de la recerca en salut a Espanya i Portugal

Entre els participants hi ha Valentí Fuster, August Pi, Elías Campo o Maria Mota

Els dies 28 i 29 de setembre, una quarantena d’investigadors d’Espanya i Portugal referents en els seus àmbits se citaran als Jardins de Cap Roig per debatre sobre qüestions que afecten el món de la investigació en salut.

Organitzada per la Fundació ”la Caixa”, la trobada té l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’idees i propostes entre alguns dels millors científics especialistes de tots dos països en malalties infeccioses, neurociències, oncologia, i malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades. Tots van rebre un ajut d’entre mig milió i un milió d’euros de la convocatòria CaixaResearch Nota de premsa d’Investigació en Salut del 2018 per desenvolupar projectes d’excel·lència que ara conclouen.

Amb el suport de moderadors experts en les matèries tractades, com el periodista científic de la BBC Quentin Cooper o la científica i emprenedora en el món de la biotecnologia Maribel Bergés, es fomentarà la reflexió conjunta sobre qüestions que envolten la investigació en biomedicina en salut, com ara la innovació i la transferència de resultats cap a la pràctica clínica, l’obtenció de fons europeus o l’atracció de talent, entre d’altres reptes als quals s’enfronten els centres de recerca a Espanya i Portugal.

En aquesta primera trobada, alguns dels investigadors participants seran el director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) i director de l’Institut Cardiovascular i Physician-in-Chief del Mount Sinai Medical Center de Nova York, Valentí Fuster; el director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica (FCRB), Elías Campo, i la directora executiva i líder de grup a l’Institut de Medicina Molecular (iMM) de Lisboa, Maria Mota. També destaquen noms com el de Josep Dalmau, investigador ICREA i líder de grup de Patogènesi de les Malalties Neuronals Autoimmunes a l’IDIBAPS; Francisco Sánchez Madrid, director científic de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Universitari La Princesa, o Fátima Gebauer, líder de grup i coordinadora del programa en Regulació Genètica, Cèl·lules Mare i Càncer al Centre de Regulació Genòmica (CRG), entre molts d’altres.

Cap Roig es convertirà així en un lloc de trobada del millor talent científic nacional i internacional, que debatrà sobre diverses qüestions, com ara les tecnologies facilitadores al servei de la salut i la manera com les persones amb coneixements en diferents àrees poden col·laborar per poder-ne treure el millor; la innovació i la transferència de coneixement per fer arribar els projectes de recerca als pacients, o la recerca bàsica i clínica i com totes dues es poden combinar.

Un compromís ferm amb la investigació

Des de fa més de trenta anys, la Fundació ”la Caixa” impulsa projectes en l’àmbit de la recerca i la innovació en biomedicina i salut que es porten a terme en centres de recerca, universitats i hospitals d’Espanya i Portugal. L’entitat col·labora actualment amb més d’un centenar d’institucions per generar nou coneixement científic en l’àmbit de la salut i dona suport al treball de més de 2.500 investigadors a la península Ibèrica.

El programa d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa” és un dels més importants d’entre els que són desplegats per entitats filantròpiques d’Europa. El 2021 l’entitat, presidida per Isidre Fainé, va destinar 36 milions d’euros a diferents projectes de recerca i innovació en biomedicina i salut que es duen a terme en centres de recerca, universitats i hospitals d’Espanya i Portugal.

Només l’any passat, els investigadors que reben el suport de CaixaResearch — la branca d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa”— van assolir prop de 1.100 publicacions científiques indexades. A més, fruit de l’esforç per aconseguir una bona transferència de coneixement al món de l’empresa, es van crear 12 empreses biomèdiques noves i es van registrar 21 patents.