El col·loqui del Science Needs You debat sobre les 'fake news' i la Intel·ligència Artificial com a eina

Karina Gibert, Albert Sabater i Jordi Mompart han donat la seva particular visió

Figueres (Alt Empordà) ha acollit aquest matí la 7a jornada de divulgació científica Science Needs You! on s'ha celebrat un col·loqui entre els tres ponents convidats que ha arrencat parlant sobre les notícies falses (fake news) i com la Intel·ligència Artificial (IA) pot servir d'eina per a identificar-les i regular-les. Karina Gibert, Albert Sabater i Jordi Mompart han intervingut després de cada una de les seves conferències individuals que han girat entorn de la IA, l'acceleració tecnològica en aquest àmbit i l'aplicació del Bockchain al FC Barcelona respectivament.

En la taula rodona, que ha estat moderada per la periodista figuerenca Montserrat Rigall, s'ha introduït l'element de les notícies falses ja que ella mateixa forma part del Projecte IVERES de RTVE i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) on es cerca la creació d'una eina a disposició dels periodistes per a verificar informacions o imatges. Sabater en la seva intervenció ha explicat com, a dia d'avui, la IA ja permet comprovar de manera "automàtica" si una notícia és fidedigna però ha lamentat que "aquesta tecnologia val molts diners".

Amb tot, grans plataformes -com ara Meta- ja disposen d'aquests algoritmes però també tenen humans que reforcen aquesta tasca ja que sovint hi ha contingut violent que és eliminat i que en alguns casos, per context, no hauria de ser així.

Gibert al seu torn ha parlat de la "ambivalència tecnològica" actual, ja que amb el desenvolupament d'Internet s'ha democratitzat la generació de continguts. "Abans els savis creaven coneixement a les acadèmies i aquest es podia estendre en conferències", ha assenyalat la catedràtica que ho ha contraposat amb l'actualitat assegurant que ara "qualsevol pelacanyes que no sap escriure" pot publicar el que vulgui sense tenir-ne coneixement real i això "circula per tot arreu" sense filtre.

És precisament això el que ha posat de relleu en relació amb les fake news, i és que "posat en mans de persones tendencioses" ho poden utilitzar "per a manipular", obrint també el debat de com els usuaris "no estan preparats per a distingir si el vídeo que els diu que es posin iogurt a les pestanyes els deixarà cecs o no", ha ironitzat davant el que considera un "caos" provocat pels "continguts gratuïts i massius".

Mompart per la seva banda s'ha mostrat contrari a la censura o prohibició de continguts i ha disparat en contra dels algoritmes que fan servir grans plataformes digitals per aprendre els gustos i preferències dels usuaris per a posteriorment bombardejar-los amb tot allò que saben els pot agradar. "Quan això passa, una persona deixa de tenir accés a tota la informació", ja que considera que només rebrà una versió dels fets i no li serà possible contrastar.

Tanmateix el director de recerca del FC Barcelona ha trencat una llança en favor de la societat al assegurar que en veure una notícia, "en general saben si és falsa o no", opinió que ha generat controvèrsia entre la resta de ponents que no hi estaven d'acord.

La resta d’activitats de Science Needs You consistirà en tres jornades de cinefòrums que es faran al Catcinemes amb el suport del cineclub Diòptria. Totes tres jornades comptaran amb dos passis, un matinal a les onze del matí adreçat a estudiants, i un a dos quarts de nou del vespre adreçat a públic general. La primera jornada serà el dimecres 26 d’octubre amb la projecció del documental “El dilema de les xarxes socials” de Jeff Orlowski-Yang  i el posterior debat amb el professor universitari Ramon Nogueras, autor de Llibres de divulgació en la matèria com “Por qué creemos en mierdas?” i “Por qué compramos la burra? 

La següent, el dimecres 26 de novembre amb la pel·lícula “Desxifrant Enigma”, de Morten Tyldum, sobre la biografia d’Alan Turing, comentada per l’advocat i historiador Josep Cruanyes Tor, qui parlarà sobre el judici que va condemnar Turing per la seva condició d’homosexual al Regne Unit l’any 1951.

També es comptarà amb els membres de JUGAMAT (Grup de Professors de Matemàtiques de l’Alt Empordà), per parlar de les aportacions científiques i matemàtiques de Turing. I la darrera, el dimecres 14 de desembre, amb el clàssic “Blade Runner”, de Ridley Scott, comentat per la catedràtica d’Informàtica a la UPC i experta en Intel·ligència Artificial Karina Gibert; i els membres del col·lectiu JUGAMAT.